Vystúpenie poslanca Mazureka v žilinskom rádiu už začala preverovať Rada pre vysielanie


Foto: Vystúpenie poslanca Mazureka v žilinskom rádiu už začala preverovať Rada pre vysielanie Foto: ilustračné

Dňa 20. 12. 2016 začala Rada pre vysielanie a retransmisiu správne konanie voči žilinskému rádiu Frontinus pre podozrenie z porušovania objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov a taktiež pre možné podnecovanie nenávisti.

Toho sa mohol dopustiť ešte 2. októbra poslanec Milan Mazurek, ktorý prišiel do rádia diskutovať namiesto predsedu ĽSNS Mariána Kotlebu. Aj sám moderátor priznal v úvode, že o tejto zmene nevedeli do poslednej chvíle. Z úst poslanca NR SR často zaznevali výroky na adresu rómskeho etnika.

„Rada začala správne konanie vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) a § 19 ods. 1 písm. b) ZVR (zákazu otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe viery a náboženstva, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine) v súvislosti s vysielaním programu Debata na telefón (hosť: Milan Mazurek, poslanec NR SR za Kotleba – ľudová strana Naše Slovensko) dňa 2. 10. 2016,“ uviedla Rada v tlačovej informácii zo zasadnutia.

Správne konanie môže pritom trvať až jeden rok. „Ukončiť ho Rada musí v subjektívnej lehote – 6 mesiacov od začatia SK resp. v objektívnej lehote – 1 rok od spáchania deliktu,“ uviedla hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu Lucia Jelčová.

Pozrite si záznam z diskusie v rádiu Frontinus





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu