Za záchranu Korytnačky vznikla petícia, adresovať ju chcú trom najvyšším ústavným činiteľom


Foto: Za záchranu Korytnačky vznikla petícia, adresovať ju chcú trom najvyšším ústavným činiteľom

Krátko po poslednom tohtoročnom zastupiteľstve, na ktorom poslanci, okrem iného, neschválili návrh na nadobudnutie športovej haly na Bôriku do majetku mesta Žilina, spustil navrhovateľ Martin Kapitulík petíciu. Pod názvom “Petícia za záchranu Korytnačky” sa nachádza žiadosť na troch najvyšších ústavných činiteľov - premiéra, prezidenta a predsedu parlamentu - o získanie športovej haly pod ministerstvo, kraj alebo mesto Žilina.


Za návrh, ktorým by sa prelomilo veto primátora, hlasovalo na decembrovom zastupiteľstve 7 poslancov, zdržalo sa 16 poslancov a 3 hlasovali proti. Dôvodom bola požiadavka, ktorú deklarovali niektorí poslanci, na väčší časový odstup a jednotný postup celého zastupiteľského zboru aj s vedením mesta. O osude nadobudnutia Športovej haly na Bôriku bude pravdepodobne definitívne rozhodovať februárové zastupiteľstvo, ktoré je najbližšie.

„Keďže Mestu Žilina je osud tejto jedinečnej stavby zjavne ukradnutý, rozhodol som sa presunúť boj o jej záchranu na vyššiu úroveň. Tu však Korytnačka opäť potrebuje Vašu pomoc. Poďme na to spolu. Ukážme Slovensku, že Žilina dokáže zabojovať za svetový unikát a budúcnosť nielen žilinského športu a kultúry. Dokážme primátorovi a mojim kolegom, že na rozdiel od nich, MY máme odvahu a úprimný záujem zachrániť tento športový chrám. S Vašou podporou preto spúšťame občiansku iniciatívu - Petíciu za záchranu Korytnačky. Adresujeme ju trom najvyšším ústavným činiteľom (prezident, predseda parlamentu, predseda vlády). Urobme Žilinu opäť veľkou. Vráťme spolu do nášho mesta život,“ uviedol na svojom profile na sociálnej sieti Facebook poslanec Martin Kapitulík.


Text petície za záchranu Korytnačky

My, obyvatelia mesta Žilina,

žiadame Prezidenta Slovenskej republiky, Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky a Predsedu Vlády Slovenskej republiky,

aby vrámci svojich kompetencií urobili nevyhnutné kroky k zachráneniu Športovej haly na Bôriku, tzv. Korytnačky v Žiline. Najmä, aby sa osud tejto haly chápal ako verejný záujem tak, ako ho deklaruje programové vyhlásenie Vlády Slovenskej republiky v oblasti športu.

Preto žiadame, aby sa Športová hala na Bôriku presunula do pôsobnosti jedného z verejných subjektov - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Žilinský samosprávny kraj alebo Mesto Žilina.


Petičný výbor má troch členov - okrem poslanca mestského a krajského zastupiteľstva v Žiline Martina Kapitulíka je to predseda Oblastného futbalového zväzu Žilina Igor Krško a bývalá reprezentantka SR v športovej gymnastike
Dobroslava Lehotská. Petíciu nájdete na tomto odkaze - http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=891051


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu