Colníci zabavili v obchode so suvenírmi doma vyrobenú čučoriedkovicu, výrobca nemal povolenie


Foto: Colníci zabavili v obchode so suvenírmi doma vyrobenú čučoriedkovicu, výrobca nemal povolenie Foto: financnasprava.sk

Colníci nedávno vykonali kontrolu obchodu so suvenírmi na Orave. Počas kontroly zistili, že sa na predajnom pulte a rovnako aj pod ním nachádzali fľaše s liehom a lesným ovocím. Obchodník k nim nevedel predložiť platné povolenie, nakoľko nápoj vyrábal doma.

Predajca ponúkal svojim zákazníkom medzi rôznymi druhmi suvenírov aj veľmi obľúbené malé balenia „Hafirovice“ a „Brušnicovice“. Pri kontrole prevádzky sa colníkom vyjadril, že tento likér vyrába doma zmiešaním liehu s čučoriedkovým alebo brusnicovým kompótom. Potom na fľašky nalepí vlastné etikety. Colníci museli kvôli chýbajúcim povoleniam, dokladom o kúpe liehu a kontrolným známkam na baleniach tovar zabezpečiť.

Colníci sa s podobnými prípadmi stretávajú často. Obchodníci bežne predávajú podobný druh alkoholického nápoja pod názvami ako „Trnkovica“ alebo „Drienkovica“. Podniky vyrábajú a ponúkajú takéto likéry ako svoje špeciality. Postup, akým ich pripravujú, je podľa predpisov považovaný za spracovanie liehu na liehoviny a okrem schválení iných úradov sa na túto činnosť vyžaduje aj povolenie z príslušného colného úradu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: financnasprava.sk