Do žilinskej nemocnice prídu vypomáhať sestry zo župných nemocníc - celkovo štyri


Foto: Do žilinskej nemocnice prídu vypomáhať sestry zo župných nemocníc - celkovo štyri
Žilinský župan Juraj Blanár (SMER-SD) uviedol, že Žilinský samosprávny kraj je pripravený pomôcť Fakultnej nemocici v Žiline, kde je situácia pre výpoveď sestier kritická. Podľa jeho slov je dohodnuté, že lôžka pre pacientov poskytnú Kysucká nemocnica v Čadci a Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne. Výpomoc sestier príde aj z Hornooravskej nemocnice v Trstenej.

Nemocnice v rámci župy poskytnú aj personál, zatiaľ ide o 4 zdravotné sestry. Zo žilinskej nemocnice k dnešnému dňu odišlo 175 zdravotných sestier. „S Fakultnou nemocnicou v Žiline intenzívne komunikujeme a v rámci možností našich nemocníc sme pripravení v maximálnej miere pomôcť. Už dnes nastúpili do nemocnice na výpomoc dve z našich sestier z Dolného Kubína a zajtra sa zapoja i dve z Trstenej. Aj takýmto spôsobom pomáhame pacientom, aby mali zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti pomocou našich župných nemocníc,“ zdôraznil Blanár.

Župné nemocnice budú podľa slov župana zabezpečené

„Odmietam zároveň tvrdenia predstaviteliek sestier, ktoré manipulatívne uvádzajú, že zdravotná starostlivosť nebude zabezpečená po 1. februári 2016 vo viacerých nemocniciach, medzi ktorými uvádzajú aj župné nemocnice (Dolný Kubín, Trstená a Čadca). V našich nemocniciach podalo výpovede spolu 22 sestier z celkového počtu 937, čo predstavuje 2,3 %. Pacientov môžem ubezpečiť, že aj po uplynutí výpovednej lehoty po 1. marci 2016 bude starostlivosť naďalej zabezpečená v plnej miere. Päť nových sestier sme už prijali v Dolnom Kubíne a chcem pripomenúť, že sestry majú stále možnosť svoje výpovede stiahnuť. Nemusia sa báť ani vyhrážok o zaplatení nemorálnej a protiprávnej pokuty vo výške 3 300 eur. Na základe rozhodnutia súdu nesmie odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek tieto peniaze od sestier vymáhať,“ dodal žilinský župan.

Riaditeľ FNsP Žilina na brífingu upresnil stav

Na dnešnom brífingu, ktorý sa konal o 14:00 hod., uviedol riaditeľ FNsP v Žiline Ivan Mačuga aktuálny stav. Podľa jeho slov zostane akútna zdravotná starostlivosť zachovaná v plnom rozsahu, plánovaná zdravotná starostlivosť len čiastočne. Služby sú naplánované na sedem dní.

“V prvom rade by som chcel vyjadriť ľútosť nad tým, že sestry, ktoré tu odrobili desiatky rokov, sa rozhodli k tomuto kroku. Napriek tomu, že sme sa s nimi rozprávali, vysvetľovali im to, dôvodili, aby k tomuto kroku neprišlo. Chcel by som na ne opätovne apelovať, nech si tento krok premyslia. A ak by sa dalo, aby pristúpili na naše návrhy. Ale pravdepodobne to v tejto dobe už nie je možné,” uviedol Mačuga.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu