Regionálne vlakové spoje do Čiech od decembra zrušia, namiesto nich budú premávať autobusy


Foto: Regionálne vlakové spoje do Čiech od decembra zrušia, namiesto nich budú premávať autobusy Foto: ilustračné

V utorok 18. októbra rokovali Žilinský samosprávný kraj a Moravskoslezský kraj o nových spoločných projektových zámeroch. Najaktuálnejšou témou, ktorú zástupcovia oboch inštitútov riešili, bolo cezhraničné spojenie Slovenska s Českom verejnou osobnou dopravou. Na stretnutie preto boli pozvaní aj viacerí zástupcovia jednotlivých organizátorov dopravy v Moravskoslezskom a Žilinskom kraji. 

Zúčastnené strany sa zhodli, že regionálna železničná cezhraničná doprava je pre obe strany prioritou a spoločnými silami podniknú všetky kroky k tomu, aby po modernizácií železničného koridoru v tejto oblasti bola opätovne zavedená regionálna železničná doprava v podobe osobných vlakov.

„Českí kolegovia majú záujem zaradiť traťový úsek Čadca - Ostrava (Čadca - Svrčinovec - Mosty u Jablunkova - Bokanovice - Návsí - Ostrava) do svojho integrovaného dopravného systému od roku 2025 a už teraz na tom začínajú pracovať. V rámci zákonných kompetencií v Českej republike sú kraje objednávateľmi služieb regionálnej železničnej dopravy, pričom na Slovensku je objednávateľom štát a kraje musia o regionálne vlakové spojenie bojovať,“ objasnil Richard Staškovan, konateľ Integrovanej dopravy Žilinského kraja.

V súvislosti s prebiehajúcou dlhodobou modernizáciou traťového úseku Čadca – Mosty u Jablunkova (CZ) dôjde na tejto trati k rozsiahlej výluke a v novom grafikone Železničnej spoločnosti Slovensko nebude súčasťou objednávky prímestská cezhraničná vlaková doprava na tomto úseku.


Žilinský kraj preto čelí problému s mobilitou obyvateľstva v prihraničnej oblasti. Mnoho Slovákov totiž pracuje kúsok za hranicami, kde je vysoko rozvinutý banský priemysel a nachádzajú sa tam aj Třinecké železiarne. Zdravotníci zase pracujú v mnohých nemocničných zariadeniach v Ostrave.

Pripravené je preto náhradné riešenie v podobe zavedenia prímestskej autobusovej dopravy, ktorá bude zavážať cestujúcich zo Slovenska do prihraničného mesta Jablunkov – Návsí,  kde budú môcť prestúpiť na osobné vlaky v smere na Třinec a Ostravu.

„Aktuálne sme v štádiu vybavovania medzinárodnej prímestskej autobusovej linky, o ktorej schválenie požiadal náš zmluvný dopravca Ministerstvo dopravy a výstavby SR a bude súčasťou služieb vo verejnom záujme,“ doplnila hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Autobusová linka začne premávať od 11. decembra 2022. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu