V obci Mošovce mal poľovník zastreliť bieleho psa. Argumentoval tým, že si ho pomýlil s diviakom


Foto: V obci Mošovce mal poľovník zastreliť bieleho psa. Argumentoval tým, že si ho pomýlil s diviakom Foto: Facebook/Laura Arazimová

V pondelok 12. septembra mal poľovník z obce Mošovce v okrese Turčianske Teplice zastreliť psa, ktorého majiteľka venčila na poli pri lese neďaleko obce. Krátko po čine strelec argumentoval tým, že v lese poľoval na diviaky. V prípade usmrteného psa však išlo o čisto bielu Jakutskú lajku. 

„Poľovník ho cielene zastrelil, vedel komu pes patrí. Posledné, na čo sa vyhovoril bolo, že poľoval na diviaky. Bieleho psa si nie je možné zmýliť s diviakom, a ak si tento chlap hovorí že je poľovník tak mu treba licenciu odobrať,“ napísala majiteľka zastreleného psa na sociálnej sieti spolu s výzvou na zdieľanie. 

Príspevok okamžite získal desiatky reakcií. Mnohí dávali za chybu majiteľke, že psa nemala na vôdzke a poľovnícky zákon oprávňuje poľovníka usmrtiť voľne pohybujúceho sa psa, pokiaľ sa nachádza v poľovnom revíri vo vzdialenosti väčšej ako 200 metrov od najbližšej pozemnej stavby alebo viac ako 50 metrov od majiteľa. 


Týka sa to však len psov, ktorí nemajú nasadený obojok alebo prsný postroj vo výraznej farbe odlišnej od jeho farby. Usmrtená lajka mala na sebe tmavomodrý obojok kontrastný k bielej srsti. Navyše nejavila žiadne známky agresie a poľovník preto nemal žiaden relevantný dôvod na jej usmrtenie. 

Ak dôjde k usmrteniu voľne sa pohybujúcich označených psov v poľovnom revíri užívateľom poľovného revíra alebo držiteľom poľovného lístka, môže vlastník požadovať náhradu škody. V zmysle poľovníckeho zákona hrozí strelcovi za usmrtenie psa sankcia až do výšky 3-tisíc eur a zákaz poľovnej činnosti na tri roky.

Prípadom z Mošoviec sa už zaoberajú príslušné orgány Policajného zboru. V prípade doplňujúcich informácií budeme článok aktualizovať. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu