Mesto platí tisíce za opravu rozbitých zastávok MHD, vandali ničia koše, lavičky, detské ihriská aj zeleň


Foto: Mesto platí tisíce za opravu rozbitých zastávok MHD, vandali ničia koše, lavičky, detské ihriská aj zeleň Foto: www.odkazprestarostu.sk

Príslušníci policajného zboru a Mestská polícia v Žiline pravidelne riešia ničenie a poškodzovanie verejného aj súkromného majetku v rôznych častiach mesta. Vandalizmus je veľkým problémom, ktorý pripravuje samosprávu, ale aj súkromné osoby o finančné prostriedky, ktoré mohli byť využité zmysluplnejšie.

Jeden z najnovších prípadov sa stal koncom predošlého mesiaca, kedy neznáma osoba rozbila sklenenú výplň autobusovej zastávky Matice Slovenskej na sídlisku Vlčince. O niekoľko ulíc ďalej došlo v podobnom čase k poškodeniu čelného skla súkromného motorového vozidla.

Opravu a údržbu prístreškov mestskej hromadnej dopravy v Žiline zabezpečujú zamestnanci mesta, prípadne zmluvná spoločnosť ERPOS. Od začiatku roka 2020 do konca júla 2022 boli výdavky mesta spojené s údržbou a opravami autobusových zastávok viac než 27-tisíc eur.

Ďalším aktuálnym príkladom vandalizmu v meste je nový altánok v areáli Základnej školy Limbová na sídlisku Solinky. Prístrešok s lavičkami bol v exteriéri školy vybudovaný ako edukačno-relaxačný priestor pre žiakov, učiteľov aj verejnosť, dnes je však v zúboženom stave.


V priebehu posledných troch rokov dochádza v Žiline k pravidelnému poškodzovaniu všetkých súčastí verejného priestoru. Vandali sa zameriavajú na autobusové zastávky, dopravné značenie, zábradlia, smetné nádoby, lavičky, stojany na bicykle, verejné osvetlenie, mestskú zeleň či detské a športové prvky na ihriskách. Časté je tiež znečisťovanie verejného priestranstva a ilegálne grafity.

„Vandalizmus je skutočným problémom, veľakrát mesto vynakladá financie na rôzne poškodenia, namiesto toho, aby investovalo do bežnej pravidelnej údržby,“ dodal Vladimír Miškovčík.

Mestská polícia taktiež eviduje množstvo priestupkov a trestných činov, ktoré sú považované za vandalizmus. Príslušníci mestskej polície od roku 2020 do 1. augusta 2022 zadržali a doriešili 35 páchateľov, ktorí spáchali priestupok poškodenia verejného priestranstva, verejne prístupného objektu alebo verejnoprospešného zariadenia či úmyselného spôsobenia škody na cudzom majetku.

Mestským policajtom sa počas rovnakého obdobia podarilo bezprostredne po spáchaní trestného činu poškodzovania cudzej veci zadržať ďalších 12 páchateľov. Tieto osoby boli následne odovzdané policajnému zboru. V priebehu prvých 7 mesiacov tohto roku mestská polícia v Žiline riešila spolu 13 vandalov.

„Z udalostí evidovaných mestskou políciou sa v oblasti priestupkov najčastejšie jedná a poškodzovanie smetných nádob, mobiliáru mesta, zelene atď. V oblasti trestných činov ide o poškodzovanie sklenených výplní zastávok, stojacich vozidiel a grafity,“ uviedol Martin Matejko, zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina.

Uvedená štatistika je len čiastková, keďže Policajný zbor Slovenskej republiky posudzuje každý prípad vandalizmu individuálne a nebol schopný poskytnúť štatistické údaje. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu