Na starom martinskom cintoríne niekto zahrabal kamenných anjelov hlavou do zeme a prevrátil kríže


Foto: Na starom martinskom cintoríne niekto zahrabal kamenných anjelov hlavou do zeme a prevrátil kríže Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

V martinskej mestskej časti Tomčany sa medzi stromami nachádza ukrytý starý cintorín, ktorý poznajú najmä miestni obyvatelia. Hoci pohrebisko oficiálne nie je v prevádzke, niektorí ľudia ho údajne stále využívajú na pochovávanie svojich domácich miláčikov.

V letných mesiacoch má na cintoríne v Tomčanoch opakovane dochádzať k vandalizmu a znečisťovaniu hrobov a ich okolia. Informovala o tom obyvateľka, ktorá na podobné prípady upozorňovala aj v minulosti, príspevkom na sociálnej sieti.

Neznámi vandali majú otáčať kríže na hroboch, zahrabávať kamenných anjelov hlavou do zeme a znečisťovať náhrobky rôznymi obalmi, ohorkami z cigariet či fľašami od alkoholu. O nepríjemných prípadoch bola informovaná polícia a cintorín je monitorovaný. Podľa trestného zákona sa takéto skutky dajú klasifikovať ako trestný čin hanobenia miesta posledného odpočinku.

„Kto zničí, poškodí alebo zneuctí hrob, urnu s ľudskými ostatkami, pomník alebo náhrobnú dosku alebo zničí alebo poškodí zariadenie pohrebiska alebo iného miesta posledného odpočinku, alebo kto sa na pohrebisku alebo inom mieste posledného odpočinku dopustí inej hrubej neslušnosti alebo výtržnosti, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky,“ uvádza § 365 zákona č. 300/2005 Trestného zákona.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu