Kaufland zrealizoval rozšírenie Obchodnej ulice podľa povolenia, zvlnenú cestu plánuje oficiálne sprejazdniť


Foto: Kaufland zrealizoval rozšírenie Obchodnej ulice podľa povolenia, zvlnenú cestu plánuje oficiálne sprejazdniť

Obchodná ulica v Žiline bola pred niekoľkými mesiacmi rozšírená o ďalší jazdný pruh, ktorý má slúžiť pre vjazd na parkovisko obchodného domu Kaufland. Súčasťou stavby je aj celkom nové napojenie s rampami, chodníkmi a osvetlením.

Napriek tomu, že už práce skončili, nové cesty sa zatiaľ stále nevyužívajú. Dôvodom je, že mesto Žilina stavbu doteraz oficiálne neprevzalo ani nevydalo povolenia na jej užívanie. Motoristi tak musia ďalej na ulici obchádzať dočasné dopravné značenie.

Zhotoviteľ, ktorým je Kaufland resp. spoločnosť Immo-Log-Alpha s. r. o., mal nedávno odstrániť na stavbe drobné nedostatky. V súčasnosti sa snaží zabezpečiť užívacie povolenia pre uvedenie novovybudovaných úsekov do prevádzky. Podľa viacerých motoristov aj obyvateľov sídliska ale nastalo pri rozšírení cesty niekoľko problémov.

Po úpravách a položení asfaltu sa v novom jazdnom pruhu objavili nerovnosti, praskliny a zvlnený asfalt. Podľa posledného vyjadrenia samosprávy má byť riešenie finálne. Okrem toho je však problémový celý úsek medzi zastávkami mestskej hromadnej dopravy Poštová a Obchodná.


Mnohé autá sa v daždivom počasí vyhýbajú prepadlinám či mlákam, pričom zachádzajú do protismeru. V horších prípadoch si rýchly prejazd cez vodu odnesú chodci na chodníkoch, ktorých ošpliecha voda. Prejazd po rozšírených častiach ulice zasa miestami pôsobí ako jazda na horskej dráhe. 

Celkové náklady na realizáciu mesto nepozná, no v zmysle memoranda o spolupráci sa predpokladalo v prípravnej fáze so sumou vo výške 218 000 eur bez DPH. Mesto tu malo investovať v rámci zmluvnej dohody 25 000 eur s DPH.

„Naša spoločnosť realizovala úpravu komunikácie na Obchodnej ulici v Žiline v súlade s právoplatným stavebným povolením. Rozsahom povolenej stavby bolo rozšírenie jazdných pruhov križovatky, teda nie úpravy, resp. oprava plochy vozoviek celej križovatky,“ uviedol Samuel Machajdík, hovorca Kauflandu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu