ŽSK bude mať v nasledujúcom volebnom období 57 poslancov. O jedného viac bude mať Bytča, o jedného menej Čadca


Foto: ŽSK bude mať v nasledujúcom volebnom období 57 poslancov. O jedného viac bude mať Bytča, o jedného menej Čadca Foto: Žilinak.sk

Obyvatelia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) budú v jesenných voľbách voliť 57 poslancov zastupiteľstva ŽSK v 11 volebných obvodoch. V pondelok 4. júla o tom rozhodli poslanci krajského zastupiteľstva na rokovaní.  

Počet poslancov zastupiteľstva ŽSK ostane i v nasledujúcom volebnom období rovnaký, zmení sa iba počet poslancov vo volebných obvodoch Bytča a Čadca.

„Vo volebnom obvode Bytča sa zvýši počet poslancov z dvoch na troch. Zmena je spôsobená prírastkom trvale bývajúceho obyvateľstva v porovnaní s rokom 2017 o 424 obyvateľov. Vo volebnom obvode Čadca klesne počet poslancov z osem na sedem. Zmena je spôsobená úbytkom trvale bývajúceho obyvateľstva v porovnaní s rokom 2017 o 2868 obyvateľov,” uvádza sa v schválenom materiáli.

Vo volebnom obvode Bytča budú obyvatelia voliť troch poslancov, v Čadci sedem, v Dolnom Kubíne troch, v Kysuckom Novom Meste troch, v Liptovskom Mikuláši šiestich, v Martine ôsmich, v Námestove piatich, v Ružomberku piatich, v Turčianskych Tepliciach jedného poslanca, v Tvrdošíne troch a v Žiline 13 poslancov.

Volebná komisia ŽSK bude naďalej sídliť na Úrade ŽSK, sídla obvodných volebných komisií budú v budovách okresných úradov. Dôvodom je konanie volieb do orgánov samosprávnych krajov aj volieb do orgánov samosprávy obcí v jeden deň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu