V Martine otvorili centrum urgentnej statostlivosti o kriticky chorých novorodencov


Foto: V Martine otvorili centrum urgentnej statostlivosti o kriticky chorých novorodencov

Po rokoch práce získala neonatologická klinika v Martine nové priestory, ktoré budú určené na poskytovanie urgentnej starostlivosti o kriticky chorých novorodencov. Na ich dostavbu, vrátane zabudovaných technológií, nemocnica preinvestovala približne 2.5 milióna eur. 

„Ďalších 1.2 milióna eur bolo investovaných do prístrojového vybavenia tohto moderného centra. Nemocnica použila prostriedky z kapitálových výdavkov MZ SR a z vlastných zdrojov,“ tvrdí hovorkyňa UNM Katarína Kapustová.

Slávnostné otvorenie centra urgentnej starostlivosti o kriticky chorých novorodencov v Martine sa uskutočnilo pod záštitou štátnej tajomníčky MZ SR Lenky Dunajskej Družkovskej a medzi hosťami boli županka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurínová, riaditeľka Odboru pre zdravotníctvo ŽSK Silvia Pekarčíková, dekanka JLF UK Andrea Čalkovská, primátor mesta Martin Ján Danko, prednosta Okresného úradu v Martine Vladimír Polakovič a poslanec NR SR Peter Vons.

Martinské centrum urgentnej starostlivosti o kriticky chorých novorodencov dokáže zabezpečiť vysoko špecializovanú zdravotnú starostlivosť o 22 kriticky chorých a 16 vážne chorých novonarodených detí. V jeho priestoroch sa nachádza jednotka intenzívnej starostlivosti, jednotka vysokošpecializovanej starostlivosti, 2 mliečne kuchynky na prípravu mliečnych dávok, miestnosť na prípravu infúznych roztokov.

Zároveň tu vznikol samostatný ubytovací trakt pre 7 mamičiek kriticky chorých novorodencov, ktorý má 3 izby, dennú miestnosť s kuchynským kútom, kúpeľňu a toalety. Nové priestory Neonatologickej kliniky zvýšia štandardy hospitalizácie najmenších pacientov a ich rodičov a zároveň sú veľkým prínosom aj pre celý zdravotnícky personál poskytujúci novorodencom špičkovú zdravotnú starostlivosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu