Za prvý polrok vyrobila Kia viac ako 169 tisíc automobilov


Foto: Za prvý polrok vyrobila Kia viac ako 169 tisíc automobilov Foto: ilustračné

V 1. polroku 2015 vyrobila spoločnosť Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom viac ako 169-tisíc automobilov, samotných motorov dokonca 286-tisíc. Viac ako polovica z tohto počtu smerovala do závodu sesterskej automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech so sídlom v Nošoviciach v Českej republike. Viac ako 50% produkcie automobilov tvoril model Kia Sportage.

“Prvý polrok hodnotím ako úspešný. Spoločnými silami sme spustili tretiu zmenu v hale na výrobu motorov, začali sme vyrábať produktovo vylepšenú verziu modelu Kia ceed a v druhom polroku zaradíme do produktového portfólia novú Kia Sportage,” uviedol pre média viceprezident divízie Administratíva Seong-Gyu Lee.

Najžiadanejší bol diesel s objemom 1,7 litra. “Dieselový agregát s objemom 1,7 litra si do svojho vozidla objednalo 26 % zákazníkov. Benzínové motory tvorili viac ako 50 % z celkového objemu vyrobených pohonných jednotiek,” informoval vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou spoločnosti Kia Motors Slovakia Miloš Ondruš.

70 nových zamestnancov pre tretiu smenu v hale na výrobu motorov

Automobilka prijala v období od marca do mája 70 nových zamestnancov. “Dôvodom bolo plánované zavedenie trojzmennej prevádzky v hale na výrobu motorov v 2. štvrťroku 2015. Závod má aj v tomto roku ambíciu využívať výrobné kapacity naplno. Spoločnosť Kia preto plánuje tento rok investovať na Slovensku 140 miliónov eur,” doplnil Ondruš

Čo a kam sa vyrába?

Viac ako 50% produkcie predstavoval model Sportage, po ňom model ceed s 32% podielom. Rodinné vozidlo Kia Venga bolo zastúpené v produkcii 9-timi percentami.

Najviac exportuje závod Kia v Tepličke nad Váhom do Ruskej federácie a Veľkej Británie - zhodne po 14%. Za nimi nasleduje s 10% Španielsko, Nemecko s 8% a Taliansko so 7% produkcie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu