Postavme veterinárnu ambulanciu v Zázrivej! Aj vaše euro môže zachrániť divoké zvieratá pred úhynom


Foto: Postavme veterinárnu ambulanciu v Zázrivej! Aj vaše euro môže zachrániť divoké zvieratá pred úhynom
Galéria: 40 fotiek

Zbytočné úmrtia lesných zvierat pri dlhých prevozoch. Smutná realita, ktorá sa môže už čoskoro zmeniť. Záchranná stanica v Zázrivej túži po sebestačnej veterinárnej ambulancii. Potrebuje vyzbierať 10 000 €. Aj preto žilinská firma Be Lenka odštartovala kampaň pre dosiahnutie tohto cieľa. Značka barefootovej obuvi prispela sumou 3000 € a zbierka aktuálne stúpa k sume 7000 €!

Do ukončenia zbierky ostáva pár dní. Nechýba veľa, aby sa aj naše deti a vnúčatá mohli radovať z rovnakej rôznorodosti lesnej zveri ako my dnes. Každé euro padne na úrodnú pôdu a pomôže dobrovoľníkom zo stanice v ich práci, no najmä zachráni zver pred zbytočným úhynom. Situácia sa týka nás všetkých. Pridajte sa k viac ako 120 darcom a prispejte aj vy.

Pri záchrane vzácnych tvorov z našich lesov ide o každú minútu, niekedy rozhodujú doslova sekundy. Skúste si predstaviť, že sa z toho stanú dlhé hodiny, pripomínajúce celú večnosť. Presne takýto boj o život rieši Záchranná stanica v Zázrivej, keď preváža zvieratá z divočiny na vyšetrenie do iných miest. Všetok zhon a plytvanie drahocenným časom by pritom vyriešila veterinárna ambulancia priamo v Zázrivej. Doposiaľ sa dobrovoľníkom zo Záchrannej stanice podarilo zachrániť tisícky zvierat. Premeňme ich sen o ďalších zachránených desaťtisícoch na skutočnosť. 

Galéria: 40 fotiek

Odčiňme to, za čo môžeme my sami

Ľudia ako Metod Macek, ktorému nikto nepovie inak ako “Meďo” sa starajú o to, aby sme naďalej počuli vtáčie opery, žasli nad plachosťou srniek či obdivovali prefíkanosť líšok. K prírode totiž neodmysliteľne patrí aj zver, ktorá v nej žije. Potrebujú sa navzájom. Je to ich domov a túžia po návrate do svojich lesov. 

Žiaľ, nie vždy sa to podarí a mnohokrát za to môže človek. Úbytok prirodzených útočísk v porovnaní s minulými desaťročiami, nárast počtu veľkých presklených budov, ktoré vtáctvo nedokáže pri veľkej rýchlosti odkódovať ako nebezpečenstvo, tvorí len zlomok všetkých prekážok. Ďalší problém predstavuje aj neustále rastúca premávka na cestách a tvrdé strety áut s tvormi, ktoré sa ocitli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Viac o problematike si môžete vypočuť aj v pripravenom videu.

Galéria: 40 fotiek

„Najčastejšie príčiny sú tie, ktoré vytvoril človek. Ak postavíme ambulanciu, určite by sa zvýšil počet zachránených zvierat aj celková úroveň starostlivosti,“ vysvetľuje Meďo, ktorý sa tejto činnosti venuje už dlhých 20 rokov. Počas nich v Zázrivej prijali viac než 6000 zranených zvierat. Z jeho hlasu cítiť pokoru. Z jeho snahy lásku a oddanosť. So svojimi ľuďmi si zaslúži nielen rešpekt a uznanie, ale aj hmatateľnú pomoc. Ak sa chcete aj vy stať súčasťou tohto príbehu, prispejte na kampaň pre Záchrannú stanicu Zázrivá.

Prečo práve pomoc zázrivskej stanici?

Príbeh svojho menovca zaujal Michala Maceka, marketingového manažéra firmy Be Lenka. Práve on priniesol myšlienku pomoci chorým a zraneným tvorom z nášho regiónu medzi svojich kolegov a vysvetľuje: „Projekt záchrannej stanice som sledoval už dlhšie, no jeho výnimočnosť som objavil až pri osobnom stretnutí s Meďom v Zázrivej, kedy som na vlastné oči videl jeho odhodlanie a životnú misiu pomôcť divokej zveri za každú cenu.

Galéria: 40 fotiek

Be Lenka tak cez svoju novovzniknutú nadáciu podporuje snahu desiatich dobrovoľníkov sumou 3000 €. „Podpora tejto stanice bola pre Be Lenku jasná voľba. Máme krásnu prírodu, ktorú treba ochraňovať. Ja osobne cítim veľkú spoločenskú zodpovednosť za to, aby sme našim deťom odovzdali prírodu aspoň v takom stave, ako je teraz,“ hovorí CEO firmy Juraj Fehervari. Aj preto sa spustila kampaň na pomoc stanici, ktorá prebieha cez platformu Donio, ktorá si na svoje konto nepripisuje žiadne provízie a Záchrannej stanici tak poputuje 100% získanej sumy.

Hlavným cieľom je suma 10 000 €, za ktorú Záchranná stanica vybuduje sebestačnú ambulanciu a zachráni tak tisícky ďalších zvierat, ktoré zbytočne umierajú pri dlhých prevozoch do okolitých ambulancií. Zranené myšiaky, orly, jastraby, ale aj vyhladované srnky, zatúlané vydry či vzácne rysy z iných národných parkov, končia v srdci Malej Fatry. Na úžasnom mieste pod majestátnym Veľkým Rozsutcom, ktorý milovníkom turistiky a pohybu ponúka jedny z najkrajších výhľadov na Slovensku. Práve tu sa dejú zázraky. Vďaka tímu zo stanice vyletia vtáky opäť do voľnej prírody, malé lane sa znovu postavia na nohy.

Divoká zver potrebuje našu pomoc

Stanica potrebuje pomoc od všetkých milovníkov prírody, ale aj od silnejších partnerov. K takým sa zaradila aj značka Be Lenka - vyrábajúca barefootovú obuv a tiež nosiče pre deti. Firma nedávno založila svoju nadáciu Be Lenka Foundation a stanici pomôže nielen finančnými prostriedkami. Zamestnanci chystajú aj brigádu, počas ktorej zveľadia priestory, v ktorých sa zotavujú zranené zvieratá.

„Divoká príroda na Slovensku je jedným z našich najkrajších bohatstiev. Mnohí nám môžu závidieť jej pestrosť, nespútanosť a rozmanitosť. V Be Lenka veríme, že biznis je tu pre spoločnosť, nie naopak. Aj preto chceme okrem našich produktov prinášať aj pomoc na miesta, kde ju ľudia alebo príroda naozaj potrebujú,” dodáva Martina Zvolenská, ktorá zastrešuje fungovanie nadácie Be Lenka. Firma so sídlom pod Dubňom tak vyzýva aj ostatných Žilinčanov či milovníkov nespútanej prírody, aby priložili ruku k budovaniu lepšieho sveta pre nás všetkých.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Be Lenka