V Žiline pribudnú kontajnery na zber jedlých olejov a tukov, výnimkou sú Hájik, Bánová a Závodie


Foto: V Žiline pribudnú kontajnery na zber jedlých olejov a tukov, výnimkou sú Hájik, Bánová a Závodie Foto: Ilustračné foto

Na žilinských sídliskách a v niektorých mestských častiach pribudne nový typ kontajnerov, ktoré budú určené na zber jedlých olejov a tukov. Informovalo o tom mesto Žilina príspevkom na sociálnej sieti.

Doteraz mohli Žilinčania použité jedlé oleje odovzdávať na čerpacej stanici Slovnaft na ulici Vysokoškolákov alebo ich odniesť na zberný dvor. Mesto Žilina chce rozmiestnením zberných nádob na jedlé oleje zvýšiť záujem obyvateľov o ich separáciu.

Do špeciálnych kontajnerov bude možné odovzdávať akékoľvek jedlé oleje a tuky, vrátane masla, margarínu, masti či olejov z konzervovaných a nakladaných rýb, mäsa alebo zeleniny. Oleje a tuky z domácností a podnikov stačí zliať do plastových fliaš a tie dôkladne uzatvorené vložiť do najbližšej zbernej nádoby.


„Prakticky všetky potravinárske oleje a tuky používané v domácnosti možno recyklovať a môžu tak človeku znovu poslúžiť. Stačí ich zliať do obyčajnej PET fľaše a odniesť do niektorých z našich kontajnerov, ktorých sieť stále rozširujeme. Predchádzate tak upchatiu odpadového potrubia, a navyše pomáhate šetriť našu planétu,“ uvádza web spoločnosti, ktorá zabezpečuje triedenie olejov.

Zberné nádoby budú umiestnené na sídliskách Hliny, Solinky a Vlčince, rovnako aj na Bôriku, v Brodne, Budatíne, Bytčici, Malej Prahe, Považskom Chlmci, Starom Meste, Strážove, Trnovom, Mojšovej Lúčke, Vraní, Zádubní, Zástraní, Žilinskej Lehote a na Rosinkách.

„Hájik, Bánová a Závodie neboli aktuálne zahrnuté do rozmiestňovania nádob z dôvodu pretrvávajúcich problémov s výskytom divej zveri,“ informovalo mesto Žilina v príspevku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu