FOTO: Na žilinský jarný SWAP prišlo približne 300 ľudí, prebytočné oblečenie poputuje na charitu


FOTO: Na žilinský jarný SWAP prišlo približne 300 ľudí, prebytočné oblečenie poputuje na charitu
Galéria: 20 fotiek

K ochrane našej planéty a životného prostredia môže svojou troškou prispieť úplne každý. Jednou z možností je aj alternatívny spôsob získavania oblečenia, obuvi či doplnkov, ktorú predstavuje celosvetová iniciatíva SWAP. Podujatia s rovnakým názvom, ktoré sa od roku 2018 pravidelne konajú aj v Žiline, sú zamerané práve na vzájomnú výmenu noseného oblečenia a iných používaných predmetov medzi ľuďmi.

„Ide o ekologické podujatie, ktorého cieľom je šetriť životné prostredie a to výmenou noseného oblečenia. Hlavnou myšlienkou SWAP je teda zamyslieť sa, čo je v živote dôležité a čo k životu potrebujeme. Žijeme v prebytku a niekedy je menej viac. Prostredníctvom pretriedenia šatníka sa nám zrazu môžu pretriediť i veci v živote,“ priblížil myšlienku podujatia jeden z organizátorov Marián Žucha.

Jarný SWAP sa konal v žilinskom podniku Smer Klub 77 v nedeľu 8. mája pod záštitou občianskych združení Enjoy life a Žilina v pohybe. Zúčastniť sa ho mohol každý, kto potreboval zmenu vo svojom šatníku, alebo chcel posunúť ďalej veci, ktoré by bola škoda vyhodiť. Na podujatie mohla jedna osoba priniesť nanajvýš 10 kusov čistého oblečenia, doplnkov, obuvi či kníh, zobrať si však smela čokoľvek, čo sa jej zapáčilo.

„Posledné swapy sa snažíme edukovať ľudí, že vyžadujeme, aby priniesli max. 10 kúskov pekného a čistého oblečenia, ktoré by darovali svojim najbližším. Keď totiž prinesú vrecia oblečenia, vo väčšine prípadov to stráca na kvalite a ide skôr o kvantitu, ktorá sa nevyswapuje a ostáva nám po akcii,“ zdôraznil Marián Žucha.


Jarnej výmeny použitých vecí sa zúčastnilo približne 300 ľudí, ktorí priniesli prevažne oblečenie. Stojany so šatstvom mali byť pôvodne umiestnené na terase, kvôli hroziacemu dažďu ich však organizátori a dobrovoľníci presunuli do vnútorných priestorov. Terasu tak nakoniec naplno využili ľudia na posedenie pri nápoji a čakanie na svoje „swapujúce“ polovičky.

Po skončení podujatia ostalo na stojanoch a vešiakoch dosť veľké množstvo oblečenia, ktoré organizátori spolu s dobrovoľníkmi roztriedili do 13 vriec. Takéto prebytočné šatstvo, hračky a doplnky po každej akcii putujú k rôznym charitatívnym organizáciám a do detských domovov v Žiline, Sliači či Prešove.

„Nedeľňajší swap v Smer klub 77 hodnotím pozitívne. Približne sme mali dobrý odhad, koľko ľudí príde. Mali sme opäť dobrý počet skvelých dobrovoľníkov a stihli sme tak všetko poriadne pripraviť aj improvizovať. Počasie napokon vyšlo veľmi fajn a ľudia si prišli opäť na svoje,“ hodnotí úspešnú akciu Marián Žucha.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu