Územie obce Skalité nebolo zaradené do národného zoznamu území európskeho významu


Foto: Územie obce Skalité nebolo zaradené do národného zoznamu území európskeho významu Foto: Facebook/Máme radi Skalité

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky rozhodlo, že územie obce Skalité nebude zaradené do národného zoznamu území európskeho významu.

V prípade opätovného návrhu na zaradenie lokality Beskydské a Javornícke lúky bude však rezort náležite informovať aj verejnosť.

„Nie sme proti ochrane prírody, ale aj tá musí byť pripravovaná a vykonávaná systematicky. Očakávame preto, že nepôjde len o strohé informovanie, či prerokovanie zámeru, tak ako to bolo pripravené v tomto prípade,” vyjadril sa starosta obce Skalité Jozef Cech na sociálnej sieti.


Zdôrazňuje tiež, že vedenie obce chce byť aktívnym účastníkom tohto procesu, predkladať rezortu životnému prostredia svoje návrhy a pripomienky tak, aby bola chránená nielen príroda, ale aj záujmy obyvateľov obce.

Ešte v minulom roku bol Ministerstvu životného prostredia SR predložený návrh na zaradenie lokality Beskydské a Javornícke lúky do národného zoznamu území európskeho významu.

V katastrálnom území obce Skalité bol navrhovaný druhý stupeň ochrany. Predmetom ochrany v spomínanom území by mali byť predovšetkým biotopy európskeho významu, napríklad kvetnaté vysokohorské a horské porasty, lesy, podhorské kosné lúky či vzácne druhy živočíchov žijúcich na tomto území.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu