V Kysuckom múzeu sa môžete tešiť na fašiangový sprievod či Harryho Pottera, jednotkári majú vstup zadarmo


Foto: V Kysuckom múzeu sa môžete tešiť na fašiangový sprievod či Harryho Pottera, jednotkári majú vstup zadarmo

Aj v najkratšom mesiaci v roku pripravila organizácia Kysucké múzeum zaujímavý program, výstavy a podujatia pre školy aj širokú verejnosť. Akcie sa nebudú odohrávať len v samotnom Kysuckom múzeu, ale aj v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, v Kaštieli Radoľa a vo vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou. Počas polročných prázdnin, teda od 2. do 4. februára, budú mať všetci jednotkári vstup na expozície bezplatný. So sebou môžu dokonca zadarmo zobrať ešte jednu osobu. 

Fašiangový sprievod vo Vychylovke

V nedeľu 27. februára sa v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke návštevníci zoznámia so zvykmi a jedlami tradičnými pre Fašiangy. Toto podujatie, oslavujúce sviatok jedla, ponesie názov Fašiangy sa krátia už sa nenavrátia. Samozrejmosťou je aj pestrofarebný sprievod masiek, tradičná hudba, ukážky remesiel a pochovávanie basy.

Expozície v Kaštieli Radoľa

Najväčší úspech zožala v januári v Kaštieli Radoľa výstava venovaná Harrymu Potterovi vo forme lega, figúrok, kníh, filmov, hier a iných zberateľských predmetov. Fanúšikovia sa preto aj vo februári môžu tešiť na stavebnicový Rokfortský hrad, Tajomnú vežu či Zúrivú vŕbu. Pokračuje taktiež expozícia Retrocom 2.0. určená pre všetkých milovníkov retro techniky a hier. Tento mesiac bude ukončená výstava o spôsobe života vidieckeho obyvateľstva na severozápadnom Slovensku v období stredoveku zostavená v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV. Okrem toho ponúka Kaštieľ Radoľa aj stále expozície, ako napríklad 695 rokov – cesta dejinami, Svet dávnych predkov alebo Meštianske bývanie.


Mamut v životnej veľkosti v Krásne nad Kysucou

Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou pripravilo na február sprevádzanú expozíciu Kysucká Odysea, ktorá zachytáva dejiny Kysúc od najstarších lovcov mamutov cez vek Juraja Turzu až po storočie kozmických letov. Návštevníkov má prilákať hlavne verná replika mamuta v životnej veľkosti. Múzeum okrem stálej expozície ponúka aj výstavy Cesta do stredu Zeme, Socialistické Kysuce či Takto sme žili.

Zima na Kysuciach

Samotné Kysucké múzeum plánuje počas nasledujúcich mesiacov vybudovať novú stálu expozíciu, vo februári však svoje dvere ešte nezatvára. Milovníci zimy a histórie sa môžu prísť pozrieť na dobové lyže, sane, pohľadnice či výtvarné práce zachytávajúce Zimu na Kysuciach.

Všetky informácie je možné nájsť na webovej stránke www.kysuckemuzeum.sk a na sociálnych sieťach múzea.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu