Žilinský poslanec navrhuje vylúčenie tranzitnej dopravy z Nemocničnej a Mostnej ulice


Foto: Žilinský poslanec navrhuje vylúčenie tranzitnej dopravy z Nemocničnej a Mostnej ulice

Z dvoch najfrekventovanejších ulíc v centre Žiliny by sa mohla v budúcom roku vytratiť tranzitná nákladná automobilová doprava. Poslanec žilinského mestského zastupiteľstva Denis Cáder navrhuje prijať opatrenia s cieľom jej vylúčenia z Nemocničnej a Mostnej ulice. V prvom kroku len počas nočných hodín, v ďalšom má nasledovať úplný zákaz.

Návrh poslanca aktuálne prešiel rokovaním Komisie Mestského zastupiteľstva v Žiline. Tá po prehodnotení navrhla samotnému mestskému zastupiteľstvu žiadať prednostu úradu, aby zabezpečil potrebné kroky na vylúčenie tranzitnej dopravy z centra mesta.

V rámci prvého kroku má dôjsť k vylúčeniu tranzitu v čase od 21:00 hod. do 07:00 hod. nasledujúceho dňa. Toto opatrenie by sa malo zrealizovať najneskôr do 30. júna 2022. V druhom kroku plánuje navrhnúť poslanec úplné vylúčenie tranzitnej dopravy z uvedených ulíc najskôr po dokončení a otvorení diaľnice D1 vrátane tunela Višňové.


V súčasnosti platí zákaz nákladným autám iba v smere od Košickej ulice

Vyznačenie trasy, z ktorej má byť vylúčená tranzitná doprava

Realizáciu bude nevyhnutné vopred komunikovať nielen s okresným ale aj krajským dopravným inšpektorátom, správcom cesty a ďalšími dopravnými autoritami. Samospráva bude navyše musieť získať kapacitné posúdenia. V materiáli je riešený najmä dopad na životné prostredie, kvalitu bývania, ovzdušie, hluk, smog a prašnosť.

Žilinský dopravný inšpektorát sa zatiaľ k návrhu nedokáže vyjadriť. Zaujať stanovisko môže až po získaní kapacitného posúdenia a prerokovaní s okresným úradom v Žiline a rovnako aj so správcom cesty - Slovenskou správou ciest. Kompetentní budú musieť posúdiť, či zákaz nespôsobí výrazné zhustenie dopravy na iných uliciach a tiež to, ako bude vplývať na tranzitnú dopravu smerujúcu od Rajeckej doliny.

„Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline nemôže k predmetnej veci zaujať stanovisko, nakoľko nedisponuje materiálom, ktorý by sa podrobne zaoberal problematikou tranzitnej dopravy v meste Žilina a obsahoval kapacitné posúdenie, ktoré by vyhodnotilo prípadné dopady presmerovania nákladnej tranzitnej dopravy z ulíc Mostná a Nemocničná na celkovú dopravno-bezpečnostnú situáciu v meste Žilina,“ uviedol žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu