Policajti vykonávajú v Žilinskom kraji intenzívne kontroly opatrení v mestách aj na štátnych hraniciach


Foto: Policajti vykonávajú v Žilinskom kraji intenzívne kontroly opatrení v mestách aj na štátnych hraniciach Foto: KR PZ Žilina

Už niekoľko dní prebiehajú na území Žilinského kraja intenzívne kontroly zamerané na dodržiavanie prijatých protipandemických opatrení. Príslušníci polície kontrolujú nielen obchody a prevádzky ale v čase zákazu vychádzania hliadkujú aj priamo v uliciach. Náhodné kontroly sú vykonávané tiež na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky s Poľskou a Českou republikou.

„Kontroly sú  zamerané na striktné dodržiavanie povinností osôb uložených vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky,“ spresnila žilinská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Izolácia je bez výnimky nariadená  všetkým osobám,  ktoré v posledných 14 dňoch navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong alebo Seychely a ktoré od 1 decembra 2021 vstúpia na územie Slovenskej republiky. 


Zákaz vychádzania momentálne platí v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa. Policajti v Žilinskom kraji jeho dodržiavanie vo zvýšenej miere kontrolujú najmä v nočných hodinách. Od osôb, ktoré stretnú, vyžadujú preukázanie opodstatnenosti cesty v rámci niektorej z výnimiek zo zákazu vychádzania.

„Ak sa preukáže porušenie obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania, v takom prípade ide o priestupok podľa § 32 ods. 1 písm. a) zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov. Príslušník Policajného zboru môže uložiť pokutu v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na príslušný okresný úrad,“ uviedla policajná hovorkyňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu