Neter Janky zo Žiliny: Našli sme ju v zlom stave, želám si, aby sme si viac všímali okolie a pomáhali


Foto: Neter Janky zo Žiliny: Našli sme ju v zlom stave, želám si, aby sme si viac všímali okolie a pomáhali Foto: ilustračné

V uplynulých dňoch rozhýbal spoločenskú diskusiu v Žiline príbeh usmievavej pani Janky, ktorú pozná drvivá väčšina Žilinčanov vďaka jej detinskému, no o to úprimnejšiemu vystupovaniu. Roky rozdávala svojím prístupom radosť v žilinských uliciach a keď sa na čas vytratila, málokto tušil, že je za tým smutný životný príbeh.

Dnes sa pani nachádza v Domove sociálnych služieb (DSS) Straník a aj vďaka širokej verejnosti si môže dovoliť pobyt v tomto zariadení. O tom, že väčšina stretnutí verejnosti s ňou bola v pozitívnom duchu a zlepšila všetkým zúčastneným deň, svedčí aj množstvo reakcií po zverejnení príbehu a zbierky.

Ľudia radi spomínajú na jej pukačky vo vlasoch alebo známy pozdrav Ahoj. A hoci všetko vyzerá tak, že zlá etapa života sa pre usmievavú pani skončila, mnohí sa pýtajú, čo sa stalo. V samotnom popise zbierky uvádzali autori, že žena, ktorá bola kedysi plná optimizmu, zažila neľahké časy a týranie, spojené s jej zanedbávaním, ju poznačilo.

Pomoc môže potrebovať aj niekto z vášho okolia, buďte všímaví

Po zverejnení sérii článkov o zbierke nás oslovila jej neter, ktorá ju v neľudských podmienkach našla, so žiadosťou o upresnenie toho, ako sa situácia vyvíjala. Zároveň apeluje na všetkých, aby si všímali svoje okolie a boli v pravidelnom kontakte s blízkymi či známymi. Preto, aby sa podobné situácie v čo najväčšej možnej miere eliminovali:

„Na to, že niečo nie je v poriadku, sme prišli, keď zomrela moja sestra, ktorá bola zároveň jej opatrovateľka. S tetou Jankou som bola v kontakte len v meste, pokiaľ tam chodila. Inak som sa k nej nevedela dostať, pretože mi to nebolo umožnené. Naposledy som s ňou až do nájdenia bola minulý rok cez leto. No a keď som sa dozvedela, že moja sestra, teda jej opatrovateľka, zomrela, oslovila som kamarátku, ktorá bola so mnou na mieste, kde býva Janka a skúšali sme zistiť, čo je s mojou tetou,“ začína rozprávanie príbehu jej neter.

„Musela som však osloviť policajtov, keďže priateľ nebohej sestry ma nechcel pustiť do bytu a hliadku sme museli privolať na viackrát. S jej pomocou sme sa dostali dnu a nastal šok. Moja nebohá sestra a jej priateľ Janku držali v jednej izbe uzavretú, bez kľučky na dverách izby z vnútornej strany. Samozrejme, bola na tom veľmi zle, vychudnutá, špinavá, hladná a ustráchaná. Jediné, čo mi v tej chvíli napadlo, bolo vziať tetu k sebe a dať ju dokopy. Tu mi pomáhala moja ďalšia kamarátka, ktorá sa venuje ľuďom s hendikepom.“



Následne sa o svoju tetu starala, popri starostlivosti o štyri vlastné deti. To zahŕňalo aj zabezpečenie vecí na oblečenie a iných náležitostí. Približne mesiac tetu hostila doma do doby, kým sa podarilo vybaviť ubytovanie v domove sociálnych služieb Straník. Ako dodáva, oslovila aj Žilinský samosprávny kraj s prosbou pomoci, keďže má štyri deti a nezvládla by dlhodobú starostlivosť o ďalšiu osobu - tetu.

„Veľmi mi pomohla spomínaná kamarátka – sociálna pracovníčka, ktorá radila ako zvládnuť všetky kroky pomoci Janke, zahájila okamžitú krízovú intervenciu a poskytla mi akútnu odbornú i ľudskú pomoc v spolupráci s jej širšou rodinou ako i ostatnými subjektami a profesionálmi so sociálnej sféry v Žiline. Apelujem na všetkých, aby si všímali svoje okolie a snažili sa predísť podobným situáciám - napríklad návštevou známych. Ak by som mohla spätne spraviť jednu vec, navštívila by som moju sestru za života, objala ju a dala ju na správnu cestu. Totiž, my sme sa dovtedy nenavštevovali, keďže sme sa po maminej smrti rozdelili,“ dodáva neter. 

Sociálne väzby môžu byť kľúčové pri odhaľovaní obdobných situácií ako je týranie zverenej osoby. Po tom, ako Janke pomohla, sa neter teší na najbližšie stretnutie. Kvôli pandémii sa odkladá: 

„S tetou, žiaľ bohu, nie som v kontakte. Chceli by sme ju všetci pozrieť, situácia to stále nedovoľuje. Moja kamarátka mi dala kontakt na pani z Asociácie Nepočujúcich Slovenska (ANEPS), a tá mi pomohla vybrať peniažky na doplatenie pobytu, keďže moja teta má nízky dôchodok. Ďakujem jej. Taktiež som oslovila Nadáciu mesta Žilina, ktorá ju podporila a za to je veľmi ďakujem. Nedávno sme tiež spustili zbierku ľudia ľuďom, tá sa naplnila a za to som všetkým vďačná. Chcem sa poďakovať všetkým darcom,“ uzatvára rozprávanie príbehu, ktorý má dobrý koniec, Jankina neter.

Janka je dnes už v bezpečí - je o ňu dobre postarané, je v dobrých rukách. „Je skvelé, že Žilinčania nie sú ľahostajní, že sa zomkli a pomáhajú Janke spolufinancovať jej bezpečný domov. Všímavosť okolia môže pomôcť k tomu, aby zlých príbehov bolo menej: 

„Je to jeden z príbehov so šťastným koncom… Koľko je však takých, ktoré nemajú takýto dobrý koniec. Buďme preto všímaní, pozorní a citliví na to, čo sa deje v našom okolí - u susedov, v iných rodinách. Zlu sa darí aj preto, lebo susedia, či iní ľudia sú ľahostajní, nenahlasujú, nealarmujú kompetentné orgány o pomoc, nechcú mať „nič spoločné“ s danou situáciou a mlčky tolerujú – zo strachu, či iných dôvodov. A to je presne potenciál k tomu, že zlo sa môže ešte viac a nekontrolovanejšie šíriť a bujnieť. Nebojme sa požiadať o pomoc, riešenie vždy existuje!“ uzatvára príbeh jedna z kamarátok Jankinej netere, ktorá jej pomáhala s tetou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu