S prvým snehom sa v utorok oficiálne začala aj zimná údržba v Žilinskom kraji


Foto: S prvým snehom sa v utorok oficiálne začala aj zimná údržba v Žilinskom kraji

V žilinskom kraji začalo v utorok 30. novembra výdatne snežiť, preto musela správa ciest zakročiť. V zimnej pohotovosti je už od začiatku novembra, na náhle sneženie bola dobre pripravená.  Na každom stredisku – Závod Horné Považie, Závod Kysuce, Závod Liptov, Závod Orava a Závod Turiec sa odštartovala dispečersko-spravodajská služba, ktorá posiela sypače podľa aktuálnych podmienok do terénu.  

Na konci mesiaca november sa objavil prvý sneh, ktorý postihol najmä horské prechody Čertovicu, Šturec, Makov, sedlo Príslop i sedlo Beskyd medzi Novou Bystricou a Oravskou Lesnou. Tým sa oficiálne začala zimná údržba v kraji. Od piatku (26. 11.) sypače najazdili 2900 km na cestách I. triedy, 1350 km na cestách II. triedy a viac než 2700 km na cestách III. triedy, minuli pritom 500 ton posypového materiálu. 

„Hoci sneženie zatiaľ nebolo veľmi výrazné, zima sa jednoznačne v našom kraji už začala. Upozorňujeme vodičov, že povrch vozoviek je už chladný, preto sú zimné pneumatiky pre zachovanie bezpečnosti premávky absolútnou nevyhnutnosťou,“ tvrdí riaditeľ správy ciest Pavol Liška.

Správa ciest sa počas zimného obdobia stará o približne 1900 km ciest v kraji. Pomimo 1416 km ciest II. a III. triedy v správe Žilinskej župy zabezpečuje na základe zmluvy o údržbe so Slovenskou správou ciest taktiež prejazdnosť ciest I. triedy, ktorých je v kraji viac než 500 km. 

Strediská majú k dispozícii 111 sýpacích vozidiel, 6 snehových fréz a 14 traktorov s radlicou, v strediskách je rozmiestnených 25 nakladačov. Vozový park krajskej správy ciest má momentálne problém s modernizačným dlhom, župa od roku 2018 zakúpila už 19 nových vozidiel za takmer 3 milióny eur, ďalších viac než 2 milióny eur boli investované do budov regionálnych závodov. 


Mesto Žilina bude udrživať 255 kilometrov cestných komunikácií a asi 160 kilometrov chodníkov

Práce spojené so zimnou údržbou by mali stáť približne 720-tisíc eur. Údržbu bude mať na starosti zmluvný partner Žilinské komunikácie, a. s., no mesto má aj ďalších externých dodávateľov a aktivačných pracovníkov k dispozícii.

V rámci mesta bude v pohotovosti 22 kusov techniky (veľké a malé sypače s radlicami, traktory, UNC nakladače a  aj ďalšie mechanizmy). Pomáhať majú aj v priľahlých mestských častiach.

Čo sa týka materiálu, tak ma mesto je prirpavených  500 (+ 900) ton chemického posypového materiálu a 650 ton interného materiálu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu