V Žiline opäť úradujú podvodníci s falošnými zbierkami


Foto: V Žiline opäť úradujú podvodníci s falošnými zbierkami
Galéria: 4 fotky
Foto: zilina.sk

Čitateľ nás upozornil na fakt, že v meste sa znovu objavili podvodníci s falošnými zbierkami. Na ľudí zneužívajúcich dobrovoľníctvo a solidaritu upozorňuje aj Mestská polícia Žilina. “Žiaľ, objavujú sa aj falošné zbierky, ktoré sú organizované rôznymi podvodníkmi. Mestská polícia Žilina zaznamenala aktivity cudzích štátnych príslušníkov, najmä občanov Rumunska, ktorí predstierajú, že sú hluchonemí, pristavujú okoloidúcich, predkladajú im na podpis falošné papiere s logami rôznych organizácií a žiadajú peniaze na charitu. Niektorí z oslovených týmito podvodníkmi prispievajú nemalou finančnou čiastkou,” uvádza MP Žilina.

Údajne ide o zväz nepočujúcich

Nepríjemnú skúsenosť s falošnými zbierkami opísal aj náš fanúšik. “Po celom meste znovu vídať “rumunských” spoluobčanov - PODVODNÍKOV - vyberať príspevky a dary na “zväz nepočujúcich”. Včera ma zastavili v meste 2 rôzne nižšie snedé dievčatá, ktoré takto vyberali “dary”. Títo ľudia sú ako bumerang, niekde ich vyženú a objavia sa znovu inde, vsak čoby nie, keď im naivná slovač rada prispeje,” dodal na margo falošných zberateľov čitateľ.

Odporúčania MP Žilina sú jasné - odporúča občanom aby boli obozretní a v prípade zistenia takýchto podozrivých osôb „neotvárali peňaženku“, ale kontaktovali mestskú políciu na čísle 159, alebo Policajný zbor SR na čísle 158. Ľudia by si mali vždy preveriť, či je zbierka povolená a osoba, ktorá od nich žiada peniaze, je oprávnená zbierku vykonávať. Pri verejných zbierkach existuje ohlasovacia povinnosť na príslušnom okresnom úrade. Všetky zaregistrované verejné zbierky sa nachádzajú na webovej stránke verejných zbierok www.vs.sk/vz, rovnako ako údaje o nich a v ktorom územnom obvode sa môžu vykonávať.

Zbierky kontroluje okresný úrad alebo ministerstvo

Postup pri konaní verejných zbierok je upravený zákonom č. 162/2014 Z. z. o verejných zbierkach a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Podľa tohto právneho predpisu verejnú zbierku môžu vykonávať len právnické osoby uvedené v zákone až po právoplatnosti rozhodnutia o zápise zbierky do registra zbierok. Vykonávaním zbierky do prenosných pokladničiek možno písomne poveriť fyzické osoby, v ktorých sprievode je aspoň jedna osoba, ktorá dovŕšila pätnásty rok svojho veku. Právnická osoba zabezpečí jednotné označenie týchto osôb pri vykonávaní zbierky. Tieto osoby nemožno odmeniť z výnosu zbierky.
Na kontrolu nad vykonávaním zbierok je príslušný správny orgán (okresný úrad alebo Ministerstvo vnútra SR), ktorý preveruje, či sa zbierka vykonáva alebo bola vykonaná v súlade s údajmi uvedenými v registri zbierok a s týmto zákonom.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: čitateľ, MP Žilina