Združenie krajských miest vrátane Žiliny žiada viac peňazí na rozvoj


Foto: Združenie krajských miest vrátane Žiliny žiada viac peňazí na rozvoj

Osem krajských miest Slovenska, vrátane Žiliny, podporili v minulom roku zriadenie území mestského rozvoja. Dôvodom bol vznik pólov rastu, ktoré by vyrovnávali regionálne rozdiely aj mimo krajských miest. Udialo sa to v okolitých krajinách už v tomto programovom období a boli im poskytnuté financie na úrovni približne 15 až 20 percent.

„Očakávali sme, že Vláda SR to urobí podobne a na podporu území mestského rozvoja poskytne finančné zdroje minimálne na úrovni 15 %. Presadenie tejto myšlienky nebolo jednoduché, lebo s ňou vláda nebola stotožnená. Nakoniec musela tieto pravidlá zaviesť, ale urobili len polovicu potrebného. Územia zriadila, ale dala im len povinný balík, teda 8,1 % zdrojov, pričom potrebných bolo minimálne 15 %. Toto polovičaté riešenie viedlo k tomu, že viac miest má menej peňazí a najviac na to doplatili krajské mestá, ktoré za túto správnu myšlienku zaplatili,“ vysvetlil primátor Žiliny a predseda K8 Peter Fiabáne. 

Aktuálna pandemická situácia na Slovensku bola taktiež témou rokovaní. Primátori krajských miest sa zhodli, že momentálny stav nemocníc je alarmujúci, keďže pribúdajú kovidoví pacienti a najmä tí neočkovaní, ktorí zapĺňajú nemocnice. „Jednomyseľne sme sa zhodli, že vakcináciu považujeme za účinnú pomoc pri boji s koronavírusom. Aj týmto chceme apelovať na všetkých, ktorí majú možnosť zaočkovať sa, aby neváhali a urobili to. Sme pripravení na úrovni miest pri tomto procese pomôcť,“ poznamenal žilinský primátor.


Ďalšou témou bol aj dopad legislatívnych návrhov predkladaných v Národnej rade SR. Podstatná časť návrhov je podľa Združenia K8 dôležitá pre fungovanie samospráv, ale nie sú vopred prerokované a spripomienkované zástupcami miest a obcí. Primátori zároveň však ocenili spoluprácu týkajúcu sa cestnej premávky s ministerstvom vnútra, policajným zborom či národnou radou a chcú v tejto spolupráci pokračovať.

Legislatívu týkajúcu sa odpadov však Združenie K8 skritizovalo s tým, že by privítali väčšiu ochotu akceptácie odborných stanovísk zo strany miest kompetentnými ministerstvami. 

Na rokovaní si tiež Združenie K8 zvolilo nové orgány. Od začiatku budúceho roka bude predsedom na polročné obdobie nitriansky primátor Marek Hattas a podpredsedom bude primátor Bratislavy Matúš Vallo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina