Žilinčanov poburuje inzerát v miestnej tlači, autor sa v ňom chce nakaziť koronavírusom


Foto: Žilinčanov poburuje inzerát v miestnej tlači, autor sa v ňom chce nakaziť koronavírusom

V dobe, kedy Žilinský kraj bojuje s opätovným nárastom počtu prípadov na lôžkových oddeleniach jednotlivých nemocníc a pripravuje sa na vrchol tretej vlny nákazy koronavírusom, zverejnilo miestne médium v Žiline s názvom Žilinský večerník vo svojej tlačenej podobe inzerát. V ňom sa bližšie nešpecifikovaná osoba zaujíma o nákazu koronavírusom.

Znenie inzerátu pobúrilo aj niekoľkých členov skupiny Odberné miesta v Žiline - celoplošné testovanie COVID-19. Mimo iné ich pohoršuje aj to, že vydavateľ dovolil zverejniť obdobný text v dobe, kedy opätovne rastie počet prípadov a počet obetí na koronavírus sa na Slovensku šplhá k počtu trinásťtisíc.

„Je to odporné - verím, že tí, ktorí sa nakazili a zomreli, by mu radi prenechali ich osud. To naozaj musí každému zomrieť niekto blízky, aby to pochopili….možno ani nikoho blízkeho nemajú, len seba,“ vyjadrila v diskusii jedna z členiek skupiny, v ktorej si Žilinčania už od začiatku pandémie pomáhajú nielen zdieľaním informácií.

Z textu inzerátu nevyplýva, kto je osobou, ktorá by sa chcela nakaziť. Je formulovaný anonymne a jediným spojením je účelovo založená e-mailová schránka s adresou protilatky.zadarmo@gmail.com. Text inzerátu znie: „Chcem sa nakaziť koronavírusom, najlepšie Delta, aby som mal protilátky a nemusel sa očkovať. Napíšte mi, prídem za vami“

V rovnakom vydaní z aktuálneho týždňa sa objavuje aj inzerát na knihu s názvom “Nebezpečná vakcinácia” s podtitulom Ako odstrániť mRNA vakcíny z tela. V praxi je bežné, že odporcovia očkovania využívajú dezinformácie najmä na vlastný biznis a predaj dodatočných produktov s údajnými účinkami. Preto je na prípade zaujímavé rovnaké grafické vyhotovenie inzerátu.


Reálne môže fungovať inzerát ako tunel pre lákanie názorovo blízkych odporcov očkovania s cieľom kapitalizovať ich nevedomosť predajom ďalších produktov. Ak by naozaj došlo ku konaniu, ktorého sa údajne chce dopustiť autor inzerátu, mohlo by to mať dohru aj v trestnoprávnej rovine.

Trestný zákon pozná pojem šírenie nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby a z definície sa ho dopúšťa ten, „kto úmyselne spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby .. “

V prípade, že by sa niekto úmyselne nechal nakaziť koronavírusom, následne zvyšuje riziko ďalšieho šírenia. Ak by súd takéto konanie vyhodnotil ako šírenie nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, mohol by páchateľa potrestať odňatím slobody až na päť rokov.

Vydavateľa periodika Žilinský Večerník sme oslovili so žiadosťou o vyjadrenie k tomu, akým spôsobom bol inzerát zadaný, či zadali obidva inzeráty rovnaké osoby/spoločnosti a či je redakcii známa identita zadávateľa.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu