Žilinská univerzita v Žiline patrí podľa najnovšieho rankingu k trom najlepším na Slovensku


Foto: Žilinská univerzita v Žiline patrí podľa najnovšieho rankingu k trom najlepším na Slovensku Foto: UNIZA

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) sa umiestnila na 1. zdieľanej pozícii z pomedzi slovenských univerzít v rebríčku THE World University Rankings 2022. Celosvetový klasifikačný systém ju zaradil spolu s Univerzitou Komenského v Bratislave a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach k trom najlepším na Slovensku.

Rebríček univerzít THE zahŕňa viac ako 1 600 univerzít z 99 krajín a teritórií, a tým sa zaraďuje medzi najrozsiahlejšie hodnotenia univerzít. Rankingový systém používa 13 ukazovateľov, na základe ktorých sú univerzity hodnotené v oblasti výučby, výskumu, medzinárodného pohľadu a transferu znalostí do praxe.

Celkovo sa UNIZA aj ďalšie dve slovenské univerzity umiestnili na pozícii 1 001 – 1 200. Aktuálny rebríček analyzoval viac ako 108 miliónov citácií z viac ako 14,4 milióna výskumných publikácií a zahŕňal odpovede na prieskumy od takmer 22 000 vedcov z celého sveta. V rebríčku je celkovo zoradených 1 662 univerzít.


Ďalších 452 univerzít je uvedených so statusom „reportér“, čo znamená, že poskytli údaje, ale nesplnili stanovené kritériá oprávnenosti na získanie hodnosti. Britský systém hodnotenia patrí do trojky najstarších rebríčkov: ARWU (Šanghajský rebríček), QS World University Ranking (QS) a Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) a jeho súčastí. Ich hlavným cieľom je vytvoriť poradie najprestížnejších vysokých škôl.

„Umiestnenie v medzinárodnom rebríčku nám otvára dvere pri rozvoji medzinárodnej spolupráce a je dôležité aj z hľadiska výberu univerzity z pohľadu zahraničných študentov a akademických pracovníkov,“ doplnil Jozef Jandačka, rektor UNIZA.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu