Najbližšie tri roky investuje mesto Žilina do klimatických projektov 1,3 milióna eur. Úrad dostane zelenú strechu


Foto: Najbližšie tri roky investuje mesto Žilina do klimatických projektov 1,3 milióna eur. Úrad dostane zelenú strechu Foto: ilustračné - Maksim ŠiŠlo / unsplash

Počas najbližších troch rokov vynaloží mesto Žilina na projekty zmierňovania a prispôsobovania sa zmene klímy sumu viac ako 1,3 milióna eur, za ktoré sa má realizovať niekoľko projektov a plánov na zmiernenie klimatických dopadov. Práve Žilina patrí medzi tri najviac znečistené oblasti vplyvom vysokých koncentrácií častíc PM2.5, PM10 a NO2.

Odhady sa rôznia, no úmrtia na vysokú mieru znečistenia prachovými časticami podľa štúdie Ministerstva životného prostredia SR predstavujú v Žiline 84 osôb. Závery ďalšej štúdie z časopisu The Lancet uvádzajú, že len na znečistenie PM2.5 časticami zomrie v Žiline ročne 65 ľudí. Tradične najväčším znečisťovateľom sú domácnosti kúriace nevhodným tuhým palivom. Okrem lokálneho vykurovania sa na znečistení podieľa aj doprava a znovuzvírenie častíc z povrchu ciest.

Aktuálne štartuje vykurovacia sezóna a tí, ktorí stále využívajú pevné palivo, by mali dbať na niekoľko faktorov. Tuhé palivo na kúrenie by malo byť dostatočne presušené, keďže optimum predstavuje spaľovacie kusové drevo s vlhkosťou po 20 percent. Takýmto mechanizmom sa spotrebuje menej energie na odparenie vody z paliva a zároveň sa využije viac energie pre samotné kúrenie. Problémom je aj to, ak sa spaľuje chemicky ošetrené drevo ako napríklad staré palety, rozbitý nábytok či natreté dosky.


Mesto Žilina sa snaží bojovať so znečisťovaním ovzdušia, napríklad zhusteným spojov mestskej hromadnej dopravy a zavedením jej preferencie. Znížiť podiel individuálnej automobilovej dopravy má aj bikesharing či revitalizácia verejných priestranstiev, po ktorých by bolo o niečo utešenejšie kráčať.

Rovnako mesto sadí zeleň a znižuje energetickú náročnosť jednotlivých budov vo vlastníctve samosprávy. Na projekty zmierňovania a prispôsobovania sa zmene klímy preinvestuje mesto Žilina počas najbližších troch rokov viac ako 1,3 mil. eur.

Vďaka podpore z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu sa napríklad uskutoční výsadba ďalších stromov, doplní sa zeleň, znovuvysadí časť lesa v Zástraní, zrevitalizuje sa vybraná plocha v Lesoparku Chrasť, zníži sa energetická náročnosť MŠ Andreja Kmeťa, či vybuduje zelená strecha na budove mestského úradu.

Kvalite životného prostredia v Žiline a opatreniam na zmierňovanie jeho znečistenia sa venovalo pracovné stretnutie, ktoré sa v polovici júna uskutočnilo na mestskom úrade. Zúčastnil sa ho obyvateľ Brodna Ing. Miloš Horvát, poslanec mestského zastupiteľstva Ing. Ján Pažický, manažérka kvality ovzdušia zo Žilinského samosprávneho kraja Mgr. Ivana Fiťmová či zástupcovia vedenia mesta a odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia. Výsledkom rokovania je podpora informačnej kampane o správnom kúrení tuhými palivami v meste.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina