AKTUÁLNE: Žilinu zasiahli silné búrky s lejakmi, meteorológovia vydali výstrahu 3. stupňa


Foto: AKTUÁLNE: Žilinu zasiahli silné búrky s lejakmi, meteorológovia vydali výstrahu 3. stupňa
Galéria: 6 fotiek
Foto: ilustračné

Oblasť Žiliny zasiahli v uplynulých hodinách silné búrky, ktoré sú sprevádzané intenzívnymi lejakmi. Hustý dážď zatiaľ neustáva, do terénu vyrazili už aj hasiči. Krajské operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Žiline eviduje niekoľko popadaných stromov a vyliaty potok. 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Žilinu výstrahu najvyššieho 3. stupňa pred búrkami, ktorá platí do 01:30 hod. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 50 - 80 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 - 30 m/s čo je v prepočte 70 - 110 kilometrov za hodinu.

Pre ostatné okresy v Žilinskom kraji platí pred búrkami s intenzívnymi lejakmi meteorologická výstraha 2. stupňa.

„V okrese Žilina je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú VZHĽADOM NA UŽ SPADNUTÉ MNOŽSTVO ZRÁŽOK veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ spresňujú meteorológovia.

Pre viaceré vodné toky v Žilinskom kraji bola vydaná hydrologická výstraha 2. stupňa pred povodňami. Ide o oblasti Žilina - sever, Žilina - Rajčanka, Martin, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice, Námestovo, Dolný Kubín a Ružomberok.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uvádza SHMÚ.


Na území mesta Žilina je aktuálne neprejazdných niekoľko úsekov ciest, ktoré sú zatopené vodou, alebo ich blokujú popadané konáre. Situáciu sledujeme.


Meteorologická výstraha 3. stupňa pre Žilinu | Zdroj: shmu.sk


Počas búrky bol zatopený aj podjazd na sídlisku Solinky, ktorý Národná diaľničná spoločnosť nedávno dokončila.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu