Horskí záchranári pomáhali mužovi po kolapse aj turistovi s alergickou reakciou po uštipnutí osou


Foto: Horskí záchranári pomáhali mužovi po kolapse aj turistovi s alergickou reakciou po uštipnutí osou Foto: ilustračné

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) z Malej a Veľkej Fatry pomáhali v pondelok 5. júla dvom turistom so zdravotnými ťažkosťami. K prvému prípadu boli privolaní na Martinské hole, kde na chate Javorinka po srdcovej nevoľnosti náhle skolaboval 56-ročný Slovák.

Záchranári po príchode na miesto poskytli mužovi prvotnú zdravotnú starostlivosť a zároveň požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorá si po prílete pacienta prevzala do svojej starostlivosti. Leteckí záchranári následne transportovali muža do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

Pomoc záchranárov potreboval aj 45-ročný slovenský turista, ktorého uštipla osa a dostavila sa u neho alergická reakcia. Muž sám vyhľadal pomoc priamo v dome HZS v Štefanovej, kde mu bola podaná intravenózna liečba.

„Keďže sa jeho stav začal postupne aj napriek podaným medikamentom zhoršovať, kontaktovali záchranári HZS aj posádku RZP. Do ich príchodu bol už muž v stabilizovanom stave,“ spresnili horskí záchranári na sociálnej sieti.

V dome HZS ho nechali záchranári na pozorovaní približne hodinu. Napokon sa jeho stav zlepšil natoľko, že odišiel samostatne v sprievode manželky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba