O titul dedina roka 2021 zabojujú štyria zástupcovia zo Žilinského kraja


Foto: O titul dedina roka 2021 zabojujú štyria zástupcovia zo Žilinského kraja Foto: Blatnica, jedna zo štyroch zastúpených dedín v aktuálnom ročníku. Zdroj: Jerzy Opioła / wikimedia

Pýšiť sa titulom dedina roka 2021 za výhru v súťaži Slovenskej agentúry životného prostredia sa tento rok chce najvyšší počet obcí na Slovensku, do aktuálneho ročníka sa prihlásilo až 29 slovenských dedín. Žilinský kraj bude mať medzi nimi štyroch zástupcov.

Naposledy sa podarilo zvíťaziť v roku 2017 Oravskej Polhore, na 3. mieste skončila v rovnakom roku aj dedina Blatnica z martinského okresu. Tá je jedným zo štyroch zástupcov žilinského regiónu v tohtoročnej súťaži.

„Uprostred Turčianskej kotliny, na úpätí Veľkej Fatry sa nachádza Blatnica, obec s upravenými historickými domami, v starších prameňoch označovaná aj ako Turčianska záhradka. V obci natočili bratia Siakeľovci, rodáci z Blatnice v roku 1921 prvý slovenský celovečerný hraný film Jánošík, ktorý UNESCO zaradilo v roku 1995 do Zoznamu svetového dedičstva. Geografické podmienky na vstupe do Gaderskej a Blatnickej doliny umožnili v obci rozvoj cestovného ruchu. Silnými stránkami obce sú dobré podmienky pre rozvoj cestovného ruchu, blízkosť zaujímavých lokalít, výhodná poloha na rovine v blízkosti Martina, bohatá história obce, tiché a kľudné prostredie, vybudovaná technická infraštruktúra, dobré ubytovacie a stravovacie možnosti, vlastná výroba mliekarenských produktov a oleja, dostatok kultúrnych a spoločenských podujatí, ako i dobrý potenciál využitia poľnohospodárskej pôdy,“ uviedla ročenka k získaniu tretieho miesta v roku 2017.

Historicky najvyšší záujem obcí o zapojenie sa do súťaže podľa slov ministra životného prostredia Jána Budaja potvrdzuje, že starostlivosť o vidiecke životné prostredie získava na dôležitosti:

„Samosprávy majú možnosť zviditeľniť svoj domov, nadviazať nové kontakty, vymieňať si skúsenosti, či hľadať inšpiráciu na ďalší rast. Živý a zdravý vidiek v kombinácii s trvalo udržateľným rozvojom sú jedinečnou príležitosťou, ako podporiť zelený reštart Slovenska,“ zdôraznil minister Budaj. 


Hrajú o prestíž aj peniaze na rozvoj

Okrem Blatnice sa pokúsi titul Dedina roka 2021 získať aj Kláštor pod Znievom (okres Martin), Ľubeľa (okres Liptovský Mikuláš) a Veličná (okres Dolný Kubín). Prihlásené obce musia zostaviť originálny program, následne ho predvedú členom národnej hodnotiacej komisie. Súčasťou má byť aj prezentácia úspechov dediny, výnimočnosť, kultúra a tradície miestnych obyvateľov:

„Komisiu budú zaujímať aj inovatívne projekty, zamerané na proces starostlivosti o vidiecke životné prostredie, ktoré pomáhajú obci napredovať a rásť v súlade s princípmi trvalo udržateľného rozvoja,“ informujú organizátori. Celkovo bude vyhlásených 7 čiastkových kategórií a obce čakajú vecné aj finančné výhry.

Peniaze môžu následne použiť na realizáciu projektov na podporu vlastného rozvoja. Vyhlasovateľmi súťaže sú Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska.

Víťazná obec bude reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny. Výsledky súťaže spozná verejnosť v septembri, slávnostne odovzdávanie ocenení je naplánované na október alebo november.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu