V Žiline sa sčítalo 78 497 obyvateľov, asistenti pomáhali takmer dvom tisícom z nich


Foto: V Žiline sa sčítalo 78 497 obyvateľov, asistenti pomáhali takmer dvom tisícom z nich Foto: ilustračné - pixabay.org

Sčítanie obyvateľov domov a bytov 2021 bolo historicky prvé, ktoré sa uskutočnilo elektronicky. Prispela k tomu aj pandémia koronavírusu. Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR) ako organizátor pred niekoľkými dňami informoval, že podiel sčítaných obyvateľov na celkovej populácii sa v Žilinskom kraji zastavil na hodnote 94,6 percenta. Obyvatelia Žilinského regiónu poňali sčítanie najpoctivejšie zo všetkých, naopak, najnižšia účasť bola v Bratislavskom kraji a v Košiciach.

Štatistici budú teraz s údajmi pracovať a postupne zverejňovať výsledné analýzy a závery. V Žiline sa celkom sčítalo 78,5 tisíc obyvateľov, službu asistovaného sčítania využilo takmer dvetisíc z nich: „Celkovo sa sčítalo 78 497 obyvateľov, z toho približne 1 850 obyvateľov bolo sčítaných počas fázy asistovaného sčítania, celkovo sa sčítalo 91,08 % z odhadovaného počtu obyvateľov,“ informoval hovorca žilinskej radnice Vladimír Miškovčík.

Vynútenou motiváciou pre účasť na sčítaní bola hrozba pokuty, ktorú komunikovali predstavitelia projektu v priebehu sčítania obyvateľstva. Štatistický úrad ale krátko po ukončení sčítania a prezentácii účasti informoval, že vzhľadom na vysoký počet samosčítaných neodporúča udeľovať pokuty. Sankcionovať je v kompetencii jednotlivých miest a obcí.

Žilinská radnica nateraz nešpecifikovala, či sa podujme k tomuto kroku: „Za nesčítanie je možné zo strany mesta uložiť pokutu až do výšky 250 EUR. Ďalší postup bude závisieť od informácií a usmernení Štatistického úradu SR,“ dodal hovorca. K 13. júnu 2021 sa sčítalo na Slovensku 5,22 miliónov obyvateľov, čo predstavuje 92,7 percentá odhadovaného počtu všetkých obyvateľov krajiny. Dáta zo sčítania sú dôležité pri rozhodovaní o legislatívnych úpravách či návrhu strategického smerovania a rozvoja krajiny.


V Žilinskom kraji bolo zriadených 353 kontaktných miest a obyvateľom bolo k dispozícii 428 stacionárnych asistentov. Ďalších vyše 600 mobilných asistentov bolo pripravených pomôcť s čítaním záujemcom doma. 

Jedna zo sekcií sčítania sa venovala aj náboženskému vyznaniu obyvateľov, podľa príslušnosti k jednotlivým cirkvám dnes dochádza k prerozdeľovaniu financií zo strany štátu. Aj preto ľudia z okolia katolíckej cirkvi spustili kampaň “Nehanbím sa za Ježiša”, v ktorej vyzývali na vyplnenie formuláru sčítania s uvedením svojho vyznania. V proti kampani “Bez vyznania” zase občianske združenie ETHOS, zastupujúce neveriacich a sekulárne zmýšľajúcich ľudí na Slovensku, vyzývalo na vyznačenie kolónky “bez vyznania”.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu