Z mosta na sídlisku Vlčince odpadla kovová konzola, rekonštrukcia by sa mohla začať v budúcom roku


Foto: Z mosta na sídlisku Vlčince odpadla kovová konzola, rekonštrukcia by sa mohla začať v budúcom roku Foto: Odkaz pre starostu / Jaroslav Frištík

Potreba rekonštrukcie lávky pre peších, ktorá sa nachádza nad ulicou Obchodná na sídlisku Vlčince je čoraz väčšia. Potvrdzuje to nielen aktuálny vzhľad betónového premostenia ale aj jeho odpadávajúce časti. Na nevyhnutnosť opráv upozorňujú obyvatelia sídliska aj niektorí mestskí poslanci už niekoľko rokov.

V uplynulých dňoch došlo k uvoľneniu časti kovovej konštrukcie - nosnej konzoly, ktorá drží ochranné oplotenie nad trolejbusovým vedením. V čase pádu sa našťastie na ceste pod mostom nikto nenachádzal a tak nedošlo k zraneniu ani škodám na majetku. Z mosta už mali odpadávať niektoré časti aj v minulosti.

„Prosím, upozornite ľudí, aby sa vyhýbali tejto lávke. Požiadam vedenie mesta o inštaláciu ochranných sietí alebo o iné riešenie havarijnej situácie.  Občania ma opäť oslovili. Kovová konzola padla na cestu na Obchodnej ulici z pešej lávky,“ uviedla poslankyňa Iveta Martinková.

Most široký približne 4,6 metra nachádzajúci sa vo výške takmer päť metrov nad cestou má viaceré poškodenia. Žilinská samospráva sa začala problémom zaoberať pred niekoľkými mesiacmi, aktuálne by malo prebiehať stavebné konanie. Po získaní stavebného povolenia môže mesto požiadať o finančné prostriedky na obnovu a následne hľadať zhotoviteľa formou verejnej súťaže.


Premostenie má byť súčasťou cyklotrasy, ktorá bude vedená cez sídlisko Vlčince. Pri obnove lávky sa preto počíta s možnosťou financovania cez eurofondy, čo znamená, že dopad na rozpočet mesta bude minimálny.

„Po zabezpečení projektového riešenia sa aktuálne spracováva inžinierska činnosť pre získanie povolenia na realizáciu. Ak sa všetko podarí, rekonštrukcia by sa mohla začať už v budúcom roku bez zásadného dopadu na rozpočet mesta,“ uviedol ešte v marci poslanec Róbert Kašša na sociálnej sieti.

Hlavná časť rekonštrukcie mosta má spočívať vo výmene časti podpier a celej nosnej konštrukcie, ďalej vo výmene mostného zvršku a záchytného bezpečnostného zariadenia. Navrhnuté sú sanačné úpravy povrchov ponechanej časti podpier, opôr a priľahlých krídel.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu