Žilina ide do žltej farby automatu, najprísnejšie opatrenia v kraji budú na Kysuciach


Foto: Žilina ide do žltej farby automatu, najprísnejšie opatrenia v kraji budú na Kysuciach Foto: Ministerstvo zdravotníctva

Pandémia koronavírusu je s príchodom letných dní postupne na ústupe, vďaka čomu bude od pondelka 21. júna 2021 sedemnásť okresov v zelenej farbe a ďalších 45 v žltej farbe regionálnej charakteristiky Covid automatu. Do prvého stupňa ostražitosti žltej farby sa presunie aj okres Žilina.

V praxi nás čaká ďalšie uvoľňovanie opatrení. Kysuce a časť Oravy zostane v oranžovej farbe, pričom okres Kysucké Nové Mesto bude ako jediný na Slovensku v ružovej farbe, teda I. stupni varovania. Horšia epidemiologická situácia je už len na Myjave.

„Klesol počet hospitalizovaných, priemerne je to 230 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je 22 z nich. Klesol aj počet pozitívnych prípadov, za posledných sedem dní je to priemerne denne 147 prípadov, reprodukčné číslo je 0,83 – 0,87,“ informuje rezort zdravotníctva.

Zlepšenie epidemiologickej situácie podporuje aj očkovanie, kedy aspoň jednu dávku dostala už vyše tretina populácie. Až 22 percent obyvateľov Slovenska je plne zaočkovaných, to znamená, že dostali obidve dávky niektorej z vakcín. 


V obchodoch už bez limitu predajnej plochy

Zmena v regionálnej charakteristike Covid automatu v žilinskom okrese znamená najmä navýšenie kapacity na hromadných podujatiach, v interiéri na sedenie bude možné využiť až 50 percent kapacity. V exteriéri 75 percent kapacity. Na svadbách, krstoch, oslavách alebo karoch bude môcť byť prítomných 100 osôb v interiéri a 250 osôb v exteriéri. 

Vo fitness centrách sa zdvihne limit počtu návštevníkov na 30 osôb z aktuálnych 20, na umelých vodných plochách si zašportuje až 50 percent ľudí oproti maximálnej kapacite. Medzi zariadenia s umelou vodnou plochou patrí aj žilinská plaváreň, od tohto týždňa sprístupnila verejnosti vnútorný bazén a pripravuje letné kúpaliská. 

V obchodoch, službách a nákupných centrách už nebude nutné sledovať limit maximálne jedného zákazníka na 15 metrov predajnej plochy obchodu a budú sa môcť otvoriť aj detské kútiky či sedacie sekcie v spoločných priestoroch. V reštauračných zariadeniach bude môcť sedieť pri sebe šesť osôb z jednej domácnosti. Naďalej zostáva odporúčanie v podobe práce z domova. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva