Festival animácie Fest Anča sa v Žiline tento rok uskutoční. Primárne ako online festival


Foto: Festival animácie Fest Anča sa v Žiline tento rok uskutoční. Primárne ako online festival Foto: Fest Anča

Aj tento rok sa v Žiline uskutoční Medzinárodný festival animácie Fest Anča, do mesta prinesie výber zo slovenskej a svetovej animácie. V poradí už 14. ročník sa odohrá primárne ako online festival. Vďaka uvoľneniu opatrení otvorí brány pre obmedzený počet divákov, na jedno premietanie sa dostane najviac 30 ľudí.

Filmový program tak Fest Anča 2021 prinesie divákom primárne prostredníctvom ich počítačov. Festival sa uskutoční od 1. do 4. júla s možnosťou streamovať filmy až do nedele 11. júla. „Vzhľadom na to, že pandemická situácia sa v Žiline po dlhom čase zlepšila a od 7. júna dochádza k uvoľneniu opatrení v regióne, umožnilo nám to spraviť operatívne rozhodnutie, že počas festivalového víkendu, 1. – 4. 7., dovolíme vstup návštevníkom na niektoré premietania a sprievodný program v Žiline v obmedzenej miere aj naživo,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Otvorenie festivalu naživo bude bonusom, tento rok nebude fungovať ani predpredaj na fyzické aktivity či možnosť rezervácie miest na podujatí. „Otvorenie Fest Anče naživo berieme ako bonus. Podujatie otvárame ľuďom, ktorí budú chcieť prísť na spontánny a do veľkej miery neplánovaný výlet, alebo žijú priamo v Žiline a budú sa chcieť zastaviť na časť programu,“ dodala Sujová.

Priamo v Žiline si tak kúpite len jednorazové lístky na premietania a koncerty, a to do naplnenia kapacity. Fyzické lístky nebudú platiť na online verziu festivalu, ani naopak. Téma aktuálneho ročníka je „Tradície“. Do programového Fokusu Tradície bude tento rok zaradených 6 pásiem krátkych animovaných filmov domácej a zahraničnej produkcie, ktoré rôznymi spôsobmi pracujú s nazeraním na tému.


Vo Fokuse sa objavia sekcie ako napríklad Všade dobre, doma najlepšie, Čo zaseješ, to budeš žať alebo Leopard svoje škvrny nezmení. S témou korešponduje aj tohtoročný vizuál, pracuje s motívmi zo slovenských večerníčkov Maťko a Klinček a Puf a Muf.

Večerníčky sa v spolupráci s RTVS zaradia aj do dramaturgie festivalu. V programe sa objavia prierezy najzaujímavejších večerníčkov od 60. rokov špeciálne vybrané pre detského a pre dospelého diváka. Zaradené budú iba do fyzickej podoby Fest Anče a ako jediný filmový program nebudú súčasťou online streamu ročníka. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fest Anča