Športové kluby v Žiline dostanú na podporu činnosti rekordných 450-tisíc eur


Foto: Športové kluby v Žiline dostanú na podporu činnosti rekordných 450-tisíc eur Foto: ilustračné

Po tom, ako v minulom roku boli v dôsledku pandémie krátené dotácie pre športové kluby v Žiline a tie dostali 175-tisíc eur, je tohtoročná výška podporí opäť na podobnej úrovni ako v predkoronovom roku. Z mestského rozpočtu poputuje celkom 450-tisíc eur na podporu 74 športových klubov.

Samospráva obdržala spolu 76 žiadostí, dve boli vylúčené pre nesplnenie podmienok. Peniaze nedostane Autocross Žilina, dôvodmi sú len dvaja členovia a absencia zápisu v športovom registri. Druhým vyradeným je Žilinský športový, ktorý sa venuje paralympijským športom, dôvodom je viacero športov aj členovia mimo kraj.

O navýšenie výšky dotácií sa postarala aj podpora pre mládežnícky hokejový klub MsHKM Žilina, o čom rozhodli minulý rok poslanci. Okrem športových klubov mesto podporilo aj osem vrcholových športovcov, pre ktorých sa rozdelí suma 20-tisíc eur. Financie zo športovej dotácie je možné použiť len na aktivity v tomto kalendárnom roku. 

Žilinská samospráva podporí aj vrcholový šport dotáciou v celkovej výške 100-tisíc eur, z toho štyri pätiny poputujú pre podporu seniorských extraligových klubov v olympijských a neolympijských športoch. Zvyšných 20-tisíc eur si prerozdelia vrcholoví športovci v individuálnych športoch.  bolo pridelených na podporu vrcholových športovcov 

Športové dotácie pre extraligové kluby bude mesto otvárať v mesiacoch jún a júl. Dôvodom je, že nové sezóny 2021/2022 štartujú v druhej polovici leta a pre aktuálnu sezónu 2020/2021 už extraligové kluby dotácie obdržali. Primátor Žiliny Peter Fiabáne oceňuje, že športovci z nášho mesta robia dobré meno Žiline nielen na Slovensku, ale aj v celom svete:

„Mnohokrát sa ich príprava uskutočňuje v neporovnateľne horších podmienkach, ako je to v prípade športovcov v zahraničí, no prinášajú naozaj skvelé výsledky. Za reprezentáciu i nasadenie im ďakujem a želám veľa ďalších úspechov. Verím, že systém poskytovania športových dotácií, ktorý sme vytvorili s cieľom zabezpečiť čo najväčšiu transparentnosť rozdeľovania mestských financií, im bude napomáhať v činnosti a ďalšom rozvoji,“ podotkol Fiabáne. 


Podporu dostávajú len kluby a športovci registrovaní na území mesta 

Žiadosti o športovú dotáciu hodnotila odborná komisia. Výška poskytnutej dotácie závisí od počtu podaných žiadostí, počtu dosiahnutých úspechov na medzinárodných podujatiach, náročnosti športového odvetvia a konkurencie na medzinárodných podujatiach. Sumár podporených športových klubov nájdete na webe mesta.

Športové dotácie sú určené na podporu športovej činnosti pre registrovaných športovcov. O športovú dotáciu sa mohli uchádzať len tie kluby, ktoré nie sú financované z rozpočtu mesta a ktorých zriaďovateľom nie je mesto Žilina. Rovnaké podmienky tento rok platili aj v prípade individuálnej podpory športovcov. Športový klub športovca žiadajúceho o grant musí pôsobiť a byť registrovaný na území mesta.

Reprezentant žilinského športového klubu musel byť účastníkom minimálne dvoch podujatí kategórie majstrovstiev sveta či Európy, európskeho pohára alebo svetového pohára v roku 2020. Disciplíny a súťaže športovca musia byť zaradené medzi olympijské športy. Štarty reprezentantov na medzinárodných akciách doma a v zahraničí v rámci klubových aktivít sa za reprezentáciu nepovažujú.

Športové kluby v Žiline sa mohli tento rok súčasne uchádzať aj o grantovú dotáciu mesta pre športové podujatia a projekty amatérskeho športu. Na podporu tejto oblasti bolo vyčlenených 50-tisíc eur. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina