Žilinský advokát Kuric bol odsúdený za korupciu na 18 mesiacov podmienečne, zaplatí 35-tisíc. Komora ho vyškrtne


Foto: Žilinský advokát Kuric bol odsúdený za korupciu na 18 mesiacov podmienečne, zaplatí 35-tisíc. Komora ho vyškrtne  Foto: ilustračné - Polícia SR

Neprešiel ani mesiac od zadržania štyroch osôb v akcii Plevel 3, ktorá je pokračovaním rozkrývania korupcie na žilinských súdoch a žilinský advokát Pavol Kuric ako jedna zo štyroch zadržaných osôb na začiatku mája už pozná svoj trest. Počas včerajšieho dňa ho Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici odsúdil na 18 mesiacov podmienečne a uložil mu zaplatenie peňažného trestu 35 000 eur.

Kuric sa priznal k prevzatiu úplatku vo výške 20 000 eur s cieľom ovplyvniť rozhodovanie o jednom z prípadov, týkajúceho sa lúpežného prepadnutia. „Samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko B. Bystrica, schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a JUDr.P.K. Súd uznal obvineného za vinného z prečinu nepriamej korupcie a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 18 mesiacov s podmienečným odkladom na 2 roky. Ďalej súd obvinenému uložil aj peňažný trest vo výške 35 tisíc eur,“ potvrdila Katarína Kudjáková, hovorkyňa súdu.

Podľa jej slov by v situácii, ak by nedošlo k zaplateniu finančného trestu, čakal odsúdeného pobyt vo väzení: „Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obvinenému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere 1 rok. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa proti nemu odvolať.“

Ako informoval Denník N, sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban označil pôvodnú právnu kvalifikáciu skutku za zločin korupcie ako príliš prísnu a pôvodne dohodnuté tri roky medzi advokátom a prokurátorom požadoval prehodnotiť. Pavol Kuric bol nakoniec odsúdený na polovičnú dobu 18 mesiacov, peňažný trest zostal v rovnakej výške.


Koniec výkonu advokátskej činnosti pre odsúdeného advokáta

Korumpovanie sa viaže k roku 2019, za peniaze sľúbil Kuric vybaviť podmienečný trest dvom mužom súdeným za lúpež. Advokáta zo Žiliny teraz čaká vyškrtnutie zo zoznamu advokátov, keďže z pohľadu zákona o advokácii sa už nepovažuje za bezúhonného. Povolanie advokáta preto už nebude môcť vykonávať nikdy:

„Za bezúhonného sa na účely tohto zákona nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, a ak ide o obzvlášť závažný zločin, trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, trestný čin prijímania úplatku, trestný čin podplácania a trestný čin nepriamej korupcie, ani ten, komu bolo odsúdenie za taký trestný čin zahladené alebo na ktorého sa hľadí, ako keby nebol za taký trestný čin odsúdený podľa osobitného predpisu.“

Okrem dvoch advokátov boli obvinení začiatkom mája aj ďalšie dve osoby: „Vo veci je obvinený aj bývalý sudca za zločin prijímania úplatku a jedna osoba mimo justičného prostredia za trestný čin podplácania. Obvinenia súvisia s rozkrývaním rozsiahlej korupčnej schémy na žilinských súdoch, ktorej aktéri mali za úplatky ovplyvňovať trestné veci v prospech trestne stíhaných osôb,“ uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu