FOTO: Rekonštrukcia mosta na Ulici Matice Slovenskej odštartuje v júni, stáť bude 92-tisíc eur


FOTO: Rekonštrukcia mosta na Ulici Matice Slovenskej odštartuje v júni, stáť bude 92-tisíc eur
Galéria: 5 fotiek
Foto: Mesto Žilina

Na najväčšom žilinskom sídlisku Vlčince odštartuje už o niekoľko dní rekonštrukcia poškodeného mosta. Práce budú prebiehať na mostnom objekte, ktorý spája obyvateľov Vlčiniec II a III, na Ulici Matice slovenskej.

Celková hodnota rekonštrukcie je viac ako 92-tisíc eur. Stavebné práce, ktoré zrealizuje spoločnosť OB-BELSTAV s. r. o., by mali byť ukončené do jedného roka. Obyvatelia Vlčiniec sa musia pripraviť na priebežné, krátkodobé obmedzenia v doprave.

Vodičov, chodcov i cestujúcich mestskej hromadnej dopravy žiada samospráva o zvýšenú opatrnosť a o rešpektovanie dočasných dopravných značení, ktoré sa budú v priebehu rekonštrukcie meniť v nadväznosti na postup prác.

Mostná konštrukcia na Ulici Matice slovenskej sa skladá z dvoch častí, ktoré vedú miestnu komunikáciu v oboch jazdných smeroch a zároveň vytvárajú podchody pre peších. Prepočtom bola zistená znížená zaťažiteľnosť mostných objektov a podľa záverečnej správy kontroly sú bočné rímsy v havarijnom stave.

Navrhnutou rekonštrukciou sa tvar mosta a jeho funkcia nezmenia. Práce sa zamerajú na renováciu povrchov a na realizáciu zosilňujúcej nadbetonávky či nahradenie poškodených vrstiev. Po odfrézovaní existujúcej vrstvy vozovky a oprave podkladu sa položí nový asfaltový povrch v oboch jazdných pruhoch. Existujúci kamenný obklad v podchodoch sa očistí. Miesta, ktoré nie sú chránené obkladom, sa zrekonštruujú.


Mesto v marci ohlásilo zámer primerane upraviť a rekonštruovať štyri najvyťaženejšie a najrizikovejšie mosty v Žiline, ktoré dlhodobým zanedbávaním vykazujú vizuálne zásadnejšie porušenia.

Po kompletnom pasporte a technickej evidencii dopravných objektov v meste evidovala žilinská samospráva ku koncu roku 2019 celkom 88 mostných objektov. Ešte v roku 2018 nemala Žilina k dispozícii žiadnu centrálnu evidenciu takýchto objektov a ku niektorým mostom ani základné technické dokumentácie či údaje.

Nevyhovujúci technický stav ďalších dvoch mostov eviduje žilinská radnica aj na ulici Svätého Cyrila a Metoda. Takmer po celej dĺžke majú popraskanú vozovku, poškodené obrubníky a v zlom stave je aj samotná nosná konštrukcia. Rekonštrukciu si vyžaduje aj betónová lávka pre peších na ulici Obchodná.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina