Záchranár mobilnej očkovacej jednotky: Vidíme, že sa veľa rodín príkladne stará o príbuzných napriek ich imobilite


Foto: Záchranár mobilnej očkovacej jednotky: Vidíme, že sa veľa rodín príkladne stará o príbuzných napriek ich imobilite Foto: ŽSK

V snahe zlepšiť dostupnosť očkovania v Žilinskom kraji pripravila samospráva Mobilnú očkovaciu jednotku (MOJ), ktorú zriadil Žilinský samosprávny kraj pri epidemiologickej ambulancii. Výjazdová skupina pomáha očkovať imobilných ľudí, ktorí by si inak nemohli prísť po vakcínu do niektorého zo zriadených centier.

Jednotka má za sebou prvé dni pôsobenia a preto sme oslovili záchranára Andreja, ktorý je súčasťou výjazdového tímu. Prezradil nám aj to, aké sú názory medzi ľuďmi objednanými na očkovanie a ako prebieha ich práca.

Aké je zloženie vašej jednotky?

Mobilná odberová jednotka sa momentálne skladá z troch ľudí. Je v nej lekár, ktorý má na starosti administratívnu a vyhodnocovaciu činnosť, skúmanie anamnézy pacienta a vhodnosť podania vakcíny, ďalej sestra, ktorá aplikuje očkovaciu dávku a vykonáva komunitnú ošetrovateľskú starostlivosť spoločne s dohľadom pacienta a prípadne asistenciu lekárovi pri vzniku komplikácií.

Posledným komponentom som ja, vodič - záchranár, mojou úlohou je bezpečne doviezť posádku na miesto očkovania a zabezpečiť technickú podporu výjazdu, prípadne pomôcť pri komplikáciách.

Najstarší klient, ktorého ste doteraz očkovali?

Najstarším očkovaným klientom bola pacientka s úctyhodným vekom 88 rokov.

Majú starší a imobilní pacienti rešpekt pred ihlami?

Pacientov skôr ako rešpekt pred ihlami zaujíma, akou očkovacou látkou budú zaočkovaní. My máme momentálne v ponuke len jednu od firmy Pfizer/BioNtech a riadime sa odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, stanovenými v očkovacej stratégii. Samozrejme, stal sa aj prípad, že pacientka sa pýtala, či nebude očkovaná Sputnikom V. Ale bolo to skôr informatívne a neprekážala jej iná vakcína.

Nestretol som sa so situáciou, že by sa niekto bál očkovania, resp. vpichu ihly. Samotné zaočkovanie - podanie očkovacej látky vpichom - trvá asi 10 sekúnd, čo pre nikoho nie je dlhotrvajúci úkon, ktorého by sa mal obávať.

Koľko približne trvá zaočkovať jedného klienta a aký počet sa Vám podarilo najviac za deň zaočkovať?


Čas, ktorý sme povinní stráviť podľa metodického pokynu pri pacientovi po podaní očkovacej látky, je 15 minút. Rozhodovací proces lekára so zisťovaním anamnézy, prípadne štúdiom pacientskej zdravotnej dokumentácie, trvá asi 5 minút. Teda pri jednom pacientovi strávime približne 20 minút. Samozrejme, v závislosti od okolností, ako sú napríklad najvyššie poschodie v paneláku bez výťahu :)

Z jednej ampulky očkovacej látky sa prichystá 6 vakcinačných dávok. Na začiatku každého dňa dostaneme menný zoznam žiadateľov, ktorý sa snaží byť násobkom týchto dávok s prihliadnutím na to, aby sme ich reálne stihli zaočkovať. Vyhodnocuje sa vzdialenosť dedín, do ktorých ideme očkovať a prestoje medzi jednotlivými domami. Zatiaľ sa nám najviac podarilo za deň zaočkovať 18 ľudí.

Skúste v krátkosti popísať priebeh očkovania od vstupu po odchod…

Ešte pred príchodom na adresu si nachystáme všetko potrebné k očkovaniu. Potom celý tím ide na miesto k pacientovi, kde si lekár jednoduchými otázkami skontroluje, či je pacient vhodný na vakcináciu. Ak áno, sestra poučí pacienta o rizikách a možných komplikáciách, aplikuje vakcínu a potom sa čaká 15 minút, počas ktorých lekár vypíše všetky administratívne záležitosti. Sestra s vodičom komunikujú s rodinou, resp. s pacientom o možných vedľajších účinkoch a komplikáciách, ktoré by mohli nastať. Po odsledovaní stavu pacienta tento podpíše potrebné papiere a ide sa k ďalšiemu pacientovi.

Z vašej skúsenosti, čo ľudí najčastejšie zaujíma o vakcíne?

Ako som už spomenul vyššie, najčastejšia otázka je typ vakcíny. Po aplikácii sa veľa ľudí pýta na možné vedľajšie účinky. Samozrejme, častou otázkou je aj to, či dostanú z očkovania nejaký dokument, ktorým sa budú môcť preukazovať. To je štandardom.

Keďže návštevy očkovacieho tímu sú rozplánované, snažia sa vás očkovaní ľudia pohostiť?

Zo slušnosti poväčšine každý ponúkne aspoň kávu alebo niečo malé na zjedenie. Ľudia sú síce informovaní, že v ten deň budú zaočkovaní, ale často nevedia kedy presne prídeme na miesto. Býva to spôsobené vzdialenosťou domov od seba alebo aj zdržaním na nejakej adrese. Preto nám ľudia nechystajú nejaké veľké pohostenia (úsmev).

Máte nejakú milú príhodu z očkovania?

Samotnú príhodu ani nie. Zaujalo ma však, že pomerne veľa imobilných ľudí býva na najvyššom poschodí v paneláku bez výťahu. Ale nie je to našťastie úplne pravidlo. Neviem udať konkrétny moment, obecne sú však ľudia milí. A pri veľa rodinách vidno, že sa príkladne starajú o svojich príbuzných aj napriek ich veku, ťažkostiam a imobilite.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu