FOTO: Maľba RUKY pod Strečnom nesie odkaz vďaky ľuďom v prvej línii


FOTO: Maľba RUKY pod Strečnom nesie odkaz vďaky ľuďom v prvej línii
Galéria: 8 fotiek
Foto: ŽSK

Šoféri, idúci po frekventovanej ceste medzi Žilinou a Martinom, si mohli v uplynulých dňoch všimnúť novú maľbu na jednej z betónových stien. Pripravili ju dobrovoľníci ako poďakovanie ľuďom v prvej línii za ich obetavosť.

Takzvaný mural s názvom RUKY bol zrealizovaný v rámci Roku dobrovoľníctva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a Sekcia pre mládež ŽSK sa rozhodla takto vyjadriť vďačnosť pracovníkom prvej línie. Z myšlienky držiacich sa rúk vznikol návrh, ktorý vizuálne spracovali a zrealizovali umelci zo Street Art Academy.

Cesta k realizácii a vytvoreniu vizuálu, ktorý by nerušil frekventovanú cestu pod Strečnom, bola pre nás výzva. S tou nám pomohla spolupráca a organizácia zo strany Sekcie pre mládež ZŠK, ktorá od začiatku prekonala naše očakávania. Ostali sme prekvapení, ako sa žiaden z dobrovoľníkov nebál chytiť do ruky štetec, špachtľu alebo valček a pridať tak kúsok svojho poďakovania a zanechať tam aj svoj odkaz pre všetkých, ktorí si to zaslúžia. Dlhodobo sa venujem práci s mládežou, ale taký počet šikovných mladých ľudí, ktorých organizácia zastrešuje som dlho nestretol. Ešte raz jedna veľká vďaka všetkým zainteresovaným za možnosť zúčastniť sa a verím, že do budúcna budeme spoločne pokračovať na ďalších projektoch,“ doplnil Martin Hríb, ktorý maľbu namaľoval spolu s Radimom Strakom.

Mural mohol vznikať aj vďaka podpore spoločností JUB, s.r.o – podkladové farby a ROOFTOP – spreje. „Do vizuálneho poďakovania vo formu projektu RUKY sa podarilo zapojiť dobrovoľníkov z Oravy – Žilinského dobrovoľníckeho centra s dobrovoľníkom z Talianska, Liptova – Komunitnej nadácie Liptov a z Rozvojovej agentúry ŽSK. Za ochotnú pomoc pri realizácii všetkým dobrovoľníkom veľmi pekne ďakujeme,“ doplnil Marcel Rypák, koordinátor projektov Sekcie pre mládež ŽSK.

Vytvorenie diela ocenila aj predsedníčka Žilinskej župy: „RUKY je projekt, ktorý podporuje umelecké vyjadrenie mladých, prezentuje dobrovoľníctvo a nesie odkaz vďaky. Príbeh v ktorom sa spája ruka žiadajúca pomoc s rukou pomoc dávajúcou. Je to poďakovanie tým, ktorí mnoho dali, aby sme prešli náročným obdobím. Vizuálne znázornenie maľby RUKY má nám pripomínať situácie, kedy každý jeden z nás niekedy pomoc potrebuje a niekedy je jeho pomoc pre druhých viac než potrebná,“ uzavrela Erika Jurinová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu