LED obrazovka zo Slovakie už nezaťažuje obyvateľov Bulváru, mestský rozpočet Žiliny stále áno


Foto:   LED obrazovka zo Slovakie už nezaťažuje obyvateľov Bulváru, mestský rozpočet Žiliny stále áno

Mesto Žilina v roku 2017 na základe exekučného titulu odstránilo veľkoplošnú LED obrazovku aj s kovovou konštrukciou z budovy hotelu Slovakia v centre mesta, svetelný smog z videoreklám na obrazovke prekážal najmä ľuďom bývajúci v okolí. O tom, že vysoká svietivosť je problémom a porušuje normy, rozhodol aj regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Reklamnú stavbu muselo odstraňovať mesto, pretože majiteľ ako povinný z exekúcie ju neodstránil ani po tom, ako si sám určil lehotu. Kuriozitou bolo, že neurčil začatie plynutia lehoty, a tak žilinská radnica podnikla kroky k jej odstráneniu na vlastné náklady. Odstránenie LED obrazovky zrealizovala pre mesto na základe výsledku verejného obstarávania spoločnosť ERPOS, tej dodnes mesto platí za uskladnenie obrazovky.

Podľa pôvodnej zmluvy jej mohli časť alebo celé náklady na odstránenie a skladovanie pokryť výnosy z predaja obrazovky: „Pretože odstraňovanú vec je ďalej možné v exekučnom konaní predať za účelom pokrytia nákladov oprávneného, spojených s exekúciou uskutočnením prác a výkonov, má objednávateľ záujem aj na tom, aby mu zhotoviteľ ako skladovateľ poskytoval aj služby skladovania vecí,“ píše sa v zmluve medzi mestom a ERPOS.

Za odpojenie, demontáž, využitie mechanizmov, prepravu a uskladnenie na jeden mesiac, spolu s vyhotovením technickej fotodokumentácie a písaného reportu o technickom stave obrazovky, zaplatilo mesto v roku 2017 sumu 8628 eur. Od tej doby platí každého pol roka uskladnenie obrazovky. skladovateľ fakturuje mestu skladné na polročnej báze vo výške 1080 eur s DPH.


Majitelia obrazoviek sa bránia až do poslednej možnej chvíle

Veľkoplošné obrazovky prinášajú Žilinčanom v poslednej dobe len problémy, podobne malo mesto starosti s tým, aby sa domohlo odstránenia veľkoplošnej obrazovky z Námestia Andreja Hlinku.

Konštrukcia s elektronikou stála roky na mestskom pozemku v rámci projektu Telka v meste a napriek tomu, že mestskí poslanci boli ústretoví a výpovednú lehotu predĺžili na dvojnásobok pôvodnej navrhovaných troch mesiacov, rovnakého jednania z druhej strany sa občanom Žiliny nedostalo.

Nakoniec si muselo mesto nárokovať svoje práva súdnou cestou, čo zaťažilo mestský rozpočet o ďalšie výdavky. Situácia je o to kurióznejšia, že prevádzkovateľ obrazovky a autor projektu Peter Košťál si pozemok pod obrazovkou prenajímal za symbolickú sumu, pričom časť vysielacieho priestoru mohol využívať ďalej na predaj reklamy a zarábať tak na mestskom majetku.

Vyčistiť priestory na Hlinkovom námestí chce radnica aj tým, že zruší predajné stánky pod arkádami, na ktorých bola umiestnená veľkoplošná obrazovka. Aj v tomto prípade sa musí domáhať svojho nároku súdnou cestou, v zastúpení advokátskou kanceláriou boli podané žaloby o vypratanie nehnuteľnosti. V budúcnosti by sa mal priestor otvoriť a zbúraním arkád tak vizuálne prepojiť námestie s parkom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu