Mestský poslanec navrhuje most nad privádzačom, ktorý skráti cestu chodcom medzi Bytčicou a Solinkami


Foto: Mestský poslanec navrhuje most nad privádzačom, ktorý skráti cestu chodcom medzi Bytčicou a Solinkami Foto: ilustračné

Po spustení nového diaľničného privádzača, ktorý vedie zo sídliska Solinky do Lietavskej Lúčky, sa viacerým obyvateľom mestskej časti Bytčica skomplikovala situácia. Pôvodný chodník slúžiaci chodcom dnes pretína štvorprúdová cesta, ľudia tak musia absolvovať obchádzku dlhú približne 600 metrov.

V súčasnosti prebieha realizácia nového rozšíreného napojenia na privádzač (tzv. bypassu), ktoré umožní plynulé pripojenie vozidlám smerujúcim z Rajeckej doliny. Po jeho dokončení budú chodci prechádzať cez viacero jazdných pruhov s frekventovanou premávkou.

Viacerí obyvatelia Bytčice vyjadrili svoje obavy a upozorňujú na bezpečnostné riziko a možné kolízie s autami na priechodoch. V oblasti sa denne pohybujú stovky chodcov medzi ktorými sú aj deti. Mestský poslanec Anton Trnovec preto prišiel s návrhom vybudovania premostenia ponad privádzač.

„Po vybudovaní a spustení diaľničného privádzača sa skomplikovala situácia žiakom z Bytčice, ktorí navštevujú ZŠ Gaštanová a ZŠ Limbová. Nadchod bude slúžiť chodcom aj cyklistom, aby sa mohli bezpečne dostať z Bytčice na Solinky a späť,“ uvádza poslanec vo svojom návrhu.


Lávka by podľa jeho slov mohla mať jednoduchú konštrukciu a štvorprúdovú cestu by pretínala v najužšom bode. Konštrukčné riešenie by neumožňovalo prejazd áut. Na realizáciu štúdie, ktorej predmetom je vybudovanie premostenia, navrhol vyčlenenie finančných prostriedkov vo výške 3-tisíc eur.

Prípravná dokumentácia k riešeniu nadchodu má byť financovaná z pohotovostných zdrojov pre výbory mestských častí. Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom dnešnom zasadnutí schválilo návrh na zmenu rozpočtu a umožnilo presun rozpočtových prostriedkov.

„Chcem sa poďakovať svojim kolegom, ktorí podporili tento návrh a zároveň vedeniu mesta Žilina a investorovi stavby, s ktorými budeme spoločne hľadať spôsoby, ako získať financie na výstavbu. Mojim cieľom je čo najskôr vyriešiť situáciu a zabezpečiť chodcom bezpečný prechod medzi mestskými časťami,“ dodal mestský poslanec Anton Trnovec.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu