Nemocnice Žilinskej župy boli v 2020 ziskové, pomohlo podnikanie aj vyššie platby od poisťovní


Foto: Nemocnice Žilinskej župy boli v 2020 ziskové, pomohlo podnikanie aj vyššie platby od poisťovní Foto: ilustračné - ŽSK

S výnimkou Liptovskej nemocnice s poliklinikou boli všetky župné nemocnice v Žilinskom kraji v uplynulom roku ziskové, pozitívny výsledok hospodárenia sa podarilo dosiahnuť aj vďaka podnikateľskej činnosti a zvýšeniu výnosov zdravotných poisťovní.

Spolu dosiahli nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja hospodársky výsledok na úrovni viac ako 2,4 miliónov eur . Oproti roku 2019 ide o pokles na úrovni vyše 5,5 milióna eur, predstavitelia odboru zdravotníctva ŽSK ho pripisujú najmä oddlžovaniu.

„K 31.12.2020 dosiahli nemocnice pozitívny výsledok hospodárenia vo výške 2 441 tis. €, čo je medziročný pokles o -5 619 tis. €. Tento pokles je do značnej miery spôsobený zaúčtovaním výnosov z 2. a 3. etapy oddlženia v roku 2019 vrátane záväzkov voči Debitum, a. s.,“ informuje správa o hospodárení zdravotníckych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja za uplynulý rok.

Debitum je štátom založená spoločnosť, ktorej cieľom je odkupovať staré pohľadávky zdravotníckych zariadení na území celej republiky voči sociálnej poisťovni, a tým prispieť k vymazaniu častí dlhov. Najvýraznejšou nákladovou položkou prevádzky nemocníc sú mzdy a odvody, ktoré predstavujú približne tri pätiny až dve tretiny nákladov jednotlivých zariadení.


Koniec preplácaniu nadlimitných výkonov

Približne rovnaký podiel je na strane výnosov pripisovaný platbám od Všeobecnej zdravotnej poisťovne, čo môže byť do budúcnosti rizikom. Mesačná úhrada Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa už nebude retrospektívne korigovať. V preklade to znamená, že nadlimitné výkony poisťovňa nebude uhrádzať a nemocnice dostanú platby len do výšky prospektívneho rozpočtu na daný mesiac.

Zároveň platí, že ak nevykazujú starostlivosť v takom objeme a rozsahu, aby naplnili výšku prospektívneho rozpočtu v danom mesiaci, poisťovňa im vyplatí tiež plnú sumu. V prípade opakovania stavu nenaplnenia výkonov ale dôjde k zníženiu prospektívne rozpočtu.

Podľa predkladaného materiálu existuje aktuálne šesť programov zameraných na stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov, župa v nich minula na udržanie a prilákanie nových lekárov sumu viac ako 486-tisíc eur. Tá pomohla zapojeniu a udržaniu 518 zdravotníckych pracovníkov. V aktivite chce odbor zdravotníctva pokračovať:

„Realizáciou tohto projektu sa stav nedostatku lekárov nevyriešil, ale je to prvý krok, ktorým sa odštartoval dlhodobý zámer ŽSK zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti v jednotlivých regiónoch kraja, v ktorom sa bude napredovať aj naďalej.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu