VIDEO: 101-ročný partizán František Marek potreboval vozík, darkyňa zo Žiliny sa našla do hodiny


Foto: VIDEO: 101-ročný partizán František Marek potreboval vozík, darkyňa zo Žiliny sa našla do hodiny

Ocenený vojnový veterán František Marek bol príslušníkom talianskeho odboja a bojoval po boku partizánov až do doby, kým ho chytili v marci 1944 chytili nacistické jednotky a uväznili. Pán Marek dnes žije v Žiline v garsónke bez balkóna a zdravotný stav mu už neumožňoval vyjsť von po vlastných nohách.

Prosbu s možnosťou darovania invalidného vozíka zverejnila poslankyňa Jana Filipová, ktorá pôvodne pána Mareka navštívila kvôli baterkám do špeciálneho zariadenia k televízii. Na mieste ale zistila, že už má problémy a samému bez balkóna v garsónke je mu smutno.

„Hovoril, že by rád ešte chodil po vonku a medzi ľudí, ale bojí sa, že spadne. Poprosil ma, či by som vedela zohnať vozík. Dala som informáciu na Facebook a do hodiny sa ozvala Ľubka, ktorá pracuje s telesne postihnutými. Včera sme vozík odovzdali a bol veľmi prekvapený. Zároveň aj šťastný. Prekvapila ma veľká spolupatričnosť ľudí a to, koľko zdieľaní a snahy pomôcť bolo,“ dodala Jana Filipová.


Ak by bol vozík elektrický, síce by bol schopný chodiť sám, avšak hrozil by mu pád. Opatrovateľka k nemu chodí každý deň na dve hodiny a počas nich bude s pánom Marekom chodiť na prechádzky vozíkom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu