Po 73 rokoch vytvorili model auta Súľov v skutočnej veľkosti, malo sa vyrábať sériovo v Bytči-Hrabovom


Foto: Po 73 rokoch vytvorili model auta Súľov v skutočnej veľkosti, malo sa vyrábať sériovo v Bytči-Hrabovom
Galéria: 4 fotky
Foto: Jozef Janiš

Automobil značky Súľov sa mal po vojne vyrábať sériovo v továrni Bytča-Hrabové, plány prekazili komunisti, ktorí prenasledovali autora pôvodného vozidla a továrnika Emila Bojdu. Po 73 rokoch sa podarilo rukami a hlavou Zdeňka Kříže z Jindřichovho Hradce vyrobiť vernú kópiu modelu.

„Model auta Súľov je v skutočnej veľkosti, teda v mierke 1:1 a je vyrobený zo sklolaminátu s čalúneným interiérom. Model nemá motor, keďže sa jedná o múzejný exponát pre potrebu Budatínskeho múzea, ktoré výrobu modelu aj zafinancovalo. Auto bude umiestnené v expozícii Múzea dopravy na železničnej stanici v Rajeckých Tepliciach,“ informuje Jozef Janiš.

Dnes sa model vozidla nachádza stále v Jindřichovom Hradci a prevoz bude závisieť na vývoji pandemickej situácie. „Model auta Súľov je krásnym príkladom schopností, zručnosti a invencie našich starých a prastarých otcov. Len škoda, že nedošlo k jeho výrobe. Na jeho výrobu bola postavená aj taká malá “automobilka” v Bytči-Hrabovom. Autorom pôvodného auta Súľov je pán Emil Bojda z Ostravy-Třebovíc,“ dodáva Jozef Janiš.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu