Rekonštrukcia dvoch mostov na ulici Matice Slovenskej by mohla začať už tento rok, ďalšie sa pripravujú


Foto: Rekonštrukcia dvoch mostov na ulici Matice Slovenskej by mohla začať už tento rok, ďalšie sa pripravujú

Mesto Žilina sa postupne snaží vysporiadať so zlým technickým stavom mostných objektov, ktoré má vo svojom vlastníctve. V súčasnosti intenzívne pracuje na zabezpečení prípravných činností, aby sa štyri najvyťaženejšie a najrizikovejšie mosty čo najskôr dočkali obnovy.

Rekonštrukciu si vyžadujú viaceré mostné objekty, ktoré dlhodobým zanedbávaním vykazujú vizuálne zásadnejšie porušenia. Samospráva napriek množiacim sa upozorneniam na zlý technický stav ešte v roku 2018 nemala k dispozícii žiadnu centrálnu evidenciu takýchto objektov a ku niektorým mostom ani základné technické dokumentácie či údaje.

Po kompletnom zdokumentovaní dopravných objektov v meste bolo ku koncu roka 2019 zaevidovaných až 88 mostov. Po technickej evidencii radnica zistila, že viaceré nie sú zaradené v majetku mesta a vzniká problém v prípade potreby ich rekonštrukcie vzhľadom na rozpočtové pravidlá.

V prípade zlého stavu mostov na ulici Matice Slovenskej na sídlisku Vlčince zabezpečilo vedenie mesta na základe diagnostiky projekčné riešenie. V súčasnosti je vypracovaný návrh na zmenu mestského rozpočtu vo výške 110-tisíc eur, tieto financie sú určené na rekonštrukciu v zmysle projektovej dokumentácie.

Pokiaľ mestské zastupiteľstvo finančné prostriedky schváli, práce na obnove oboch mostov sa môžu začať realizovať ešte v tomto roku.


Samospráva zabezpečila aj diagnostiku mostných objektov na ulici Sv. Cyrila a Metoda, aby sa potvrdil rozsah dlhodobého neriešenia. Momentálne má pripravenú zmenu v rozpočte vo výške 25-tisíc eur na projekčné riešenie rekonštrukcie.

„Odborníci potvrdili, že tieto mosty sú v zlom technickom stave a mesto je pripravené vyčleniť potrebné finančné prostriedky na ich rekonštrukciu. V prvej etape je prichystaná zmena v rozpočte vo výške 25 000 eur na projektové riešenie rekonštrukcie, ktorá by sa mohla zrealizovať už v budúcom roku,“ informoval mestský poslanec Róbert Kašša.

Ak by mesto Žilina našlo vo svojom rozpočte finančné prostriedky a tieto budú schválené mestským zastupiteľstvom, už v tomto roku môže začať príprava projektu.

Na základe vypracovanej dokumentácie by tak v prípade priaznivého vývoja situácie bolo možné získať stavebné povolenie na prelome rokov 2021 a 2022 a obnovu odštartovať v budúcom roku.

Galéria: 13 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina