Žilina chce revitalizovať ihriská pri ZŠ Gaštanová, radnica plánuje získať peniaze z externých zdrojov


Foto: Žilina chce revitalizovať ihriská pri ZŠ Gaštanová, radnica plánuje získať peniaze z externých zdrojov Foto: Športové ihriská na Gaštanovej. Zdroj: Mesto Žilina

Na Vlčincoch začnú najneskôr v lete rekonštruovať športový areál pri Základnej škole Martinská, samospráva chce získať prostriedky aj na rekonštrukciu športových ihrísk pri Základnej škole s Materskou školou Gaštanová. Obe športoviská v súčasnosti slúžia žiakom, športovým klubom i verejnosti pre ich športové aktivity.

Revitalizácia športového areálu na Martinskej si vyžiada investíciu 288-tisíc eur a je v súlade s mestskou koncepciou rozvoja športovísk pri školách v Žiline. Súčasný atletický ovál a dráha pre skok do diaľky dostanú nový tartanový povrch a upravia sa aj rozmery oválu, aby spĺňal požadované normy a štandardy pre atletické súťaže.

„Súčasťou bude aj šprintová rovinka v dĺžke 100 metrov. Priestory pre skok do diaľky a vrh guľou ostanú zachované, pričom budú doplnené o nové prvky ako je napríklad prah pre vrh guľou, doskočisko s lapačom piesku a dopadisko pre vrh guľou. Nový povrch dostane i futbalové ihrisko v podobe kobercového trávnika a pribudnú aj záchytné siete v priestoroch bránkovísk.  Za účelom prepojenia existujúcich spevnených plôch s atletickou dráhou sa vybudujú dva chodníky. Zrekonštruované objekty budú slúžiť pre športové aktivity zamerané na atletiku (beh, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou) a junior futbal,“ informuje mesto v tlačovej správe.

Okrem toho má samospráva v pláne zrekonštruovať aj športový areál na Solinkách pri ZŠ s MŠ Gaštanová. Závisieť to však bude od získania externých zdrojov. Predpokladané celkové náklady sú v hodnote 476 000 eur, pričom projekt taktiež počíta s komplexnou rekonštrukciou existujúcich športovísk tak, aby spĺňali potrebné športové parametre a bezpečnostné prvky.


Zrevitalizovať by sa tu mal atletický ovál dĺžky 250 metrov aj so 100 m rovinkou a priestor pre skok do diaľky. Doplní sa mobilný sektor pre skok do výšky a vybuduje sa nové viacúčelové ihrisko. Zároveň dôjde k obnove a vyčisteniu existujúceho volejbalového ihriska. Všetky športoviská dostanú nový povrch a spevnené plochy, zároveň budú dobudované aj ochranné siete v priestoroch volejbalového a viacúčelového ihriska. Realizácia tohto projektu je naplánovaná v tomto roku.

„Ako športovec veľmi silno vnímam potrebu mať v meste kvalitné športoviská, kde môže mládež ďalej rozvíjať svoj talent. Realizáciou týchto projektov sa snažíme vytvoriť vhodné podmienky a prostredie tak, aby žiaci či športové kluby mali možnosť pravidelne trénovať, zlepšovať svoje výkony a motivovali sme ich k skvelým výsledkom,“ dodal primátor Peter Fiabáne.

Cieľom oboch projektov je vytvoriť vhodné a dlhodobo udržateľné podmienky pre rozvoj športu u detí, mládeže, športových talentov ale aj širokej verejnosti v Žiline. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu