Cesta medzi Dolným Kubínom a obcou Bziny zostane po zosuve skál uzavretá, bralo musia sanovať


Foto: Cesta medzi Dolným Kubínom a obcou Bziny zostane po zosuve skál uzavretá, bralo musia sanovať Foto: KR PZ Žilina

V sobotu 13. marca došlo v čase okolo obeda k zosuvu časti skalného brala na cestu tretej triedy, ktorá spája mesto Dolný Kubín a okolité obce. Vozovka bola úplne zablokovaná, veľké kusy skál zatarasili cestu do troch obcí.

V čase zosuvu sa našťastie nikto v okolí nenachádzal, k zraneniam ani škodám na majetku tak nedošlo. Správca cesty, ktorým je Žilinská župa, teraz hľadá spôsob, ako čo najrýchlejšie situáciu vyriešiť. Komunikácia slúži ako spojnica pre obce Medzibrodie nad Oravou, Pucov a Bziny s mestom Dolný Kubín.

„O 16:00 hod. sa uskutočnil krízový štáb, na ktorom sa po debate s odborníkmi (statikov, geológ a projektant) rozhodlo o úplnom uzatvorení tejto cesty, z dôvodu ďalšej nestability svahu. Je to dlhodobo nebezpečný úsek, ktorý roky zostával nepovšimnutý,“ uviedla županka Erika Jurinová na sociálnej sieti.

Žilinský samosprávny kraj začal ešte pred dvomi rokmi pripravovať sanáciu brala. V mieste bol zrealizovaný geologický prieskum a pripravila sa aj projektová dokumentácia. Proces prípravy je však zdĺhavý, samospráva len nedávno ukončila všetky konania a začala súťažiť zhotoviteľa prác.


Pôvodný plán počítal s rekonštrukciou a sanáciou v lete tohto roka. Cestu bude nevyhnutné uzavrieť počas celej doby trvania prác. Vzhľadom na vzniknutú mimoriadnu situáciu budú musieť obyvatelia dotknutých obcí využívať obchádzku, ktorá im predĺži trasu o takmer 30 kilometrov.

Autobusová doprava bude fungovať s prestupmi, kde cestujúci musia prejsť časť cesty pešo. Vedenie obce Bziny prosí občanov o využívanie vlakovej a mestskej hromadnej dopravy a najmä o trpezlivosť.

„Sme teda pripravení takmer okamžite konať. Projekt však rovnako ráta s úplným uzavretím cesty, preto nastane na asi 3 mesiace veľmi nekomfortná situácia pre obyvateľov celej doliny. Obchádzková trasa je navrhnutá cez Pucov a Oravský Podzámok. Verím že to bolo posledný raz čo skaly v tomto úseku ohrozovali život,“ dodala županka.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu