Fotograf Patrik zachytil zamrznuté Jánošíkove diery: „Najťažšie sú mínusové teploty, trpí aj technika“


Foto: Fotograf Patrik zachytil zamrznuté Jánošíkove diery: „Najťažšie sú mínusové teploty, trpí aj technika“
Galéria: 13 fotiek
Foto: Patrik Vavrovič

V závere februára sa vybral Patrik Vavrovič do Malej Fatry, aby zachytil atmosféru zamrznutých Jánošíkových dier aj zimnej a večernej Malej Fatry. Patrik nám prezradil nielen aké je to fotiť pohyb hviezd po oblohe či zastavené vodopády vplyvom mrazu, ale aj ideálnu prípravu na podobné fotenia.

Pamätáte si, koľko bolo stupňov, keď vznikali fotografie zamrznutých vodopádov?

Do Jánošíkových dier som išiel za účelom fotenia tečúcich kaskád a vodopádikov v zime. Avšak nepremyslel som to dostatočne dobre, keďže bol práve vrchol zimy a teploty klesali hlboko pod nulu. Všetko bolo zamrznuté. Už som ale bol na mieste a cesta z Bratislavy nebola krátka, rozhodol som sa že nafotím toto miesto večer.

Pekne mi to časovo vychádzalo, podľa návštevného poriadku Malej Fatry je pohyb možný po horách do 18:00 hodiny, kedy je cez zimu už tma. Bolo teda treba počkať, až sa zotmie. Času som mal dosť, preto som sa medzitým prešiel na Sedlo Medzirozsutce, pohľadať nejaké zaujímavé foto pohľady.

Počas dňa príjemne svietilo slniečko a čas do zotmenia ubiehal celkom rýchlo. Človek si pri takýchto zimných prechádzkach a postávaní na mieste pri fotení uvedomí, ako dôležité je mať dobré oblečenie. Keďže teplota sa večer pohybovala okolo -15°C, bolo dôležité chrániť si hlavne končatiny, ktoré sú veľmi náchylné na chlad. Keď fúka vietor, pocit chladu sa ešte umocňuje.

Čo je pre vás najťažšie na fotení v zime a v noci?

Všeobecne asi najpestrejšie podmienky na fotenie sú od jesene do jari. Z toho vyplýva, že keď chce človek zachytiť pekné východy a západy slnka počas inverzie, s pekne vyfarbenými listami na stromoch, prípadne fotiť v noci, musí znášať vrtochy počasia. Tým nechcem povedať, že cez leto sa nefotí. Každé ročné obdobie má niečo do seba.

Napríklad zatiaľ čo jar v nižších polohách vrcholí, v horách môže ešte len začínať. Najťažšie na fotení v zime je znášať mínusové teploty. Je potrebné sa dobre pripraviť na pobyt v horách a nepreceňovať svoje sily. Taktiež trpí technika, rýchlejšie sa vybíjajú batérie, zamŕza statív a podobne. Ja som ale fotograf z Bratislavy a do hôr sa nedostanem až tak často ako kolegovia z pod Tatier, ktorí majú určite väčšie skúsenosti.


Dokážete ako jedna osoba uniesť komplet výbavu na fotenie?

Každý fotograf si berie na fotenie len to najdôležitejšie, ak vie, že bude treba nosiť celú výbavu so sebou. To sa týka hlavne fotenia v horách. Cez zimu je to samozrejme náročnejšie, mačky, snežnice, viac oblečenia. To všetko odpadá pri teplejších dňoch. Avšak odmenou za to je, keď sa podmienky podaria. Postupne, pri každej návšteve hôr, fotograf zistí čo skutočne potrebuje a vyšperkuje hmotnosť svojho batohu.

Čo nesmie chýbať vo vašej výbave pri fotení v noci na turistických miestach?

Musím povedať, že väčšinou nechodím do prírody len za účelom fotenia nočnej oblohy. Foto výlet si naplánujem tak, aby som pri ceste naspať, keď už je tma po západe slnka, ešte cvakol aj nejakú nočnú fotku, prípadne pred východom slnka. Určite je dôležité plánovanie. Hlavne sledovanie predpovedí počasia, fázy mesiaca, polohy mliečnej dráhy a podobne.

O tom, čo vezmem so sebou na fotenie, sa rozhodujem podľa toho, aké je ročné obdobie. Vždy je dôležitý komfort pri fotení, hlavne v zime a v noci keď teplota klesá a človek čaká na konkrétne podmienky, prípadne fotí tzv. startrails (pohyb hviezd po oblohe), ktoré sa fotí aj hodinu.

Fotografie Malej Fatry si môžete pozrieť v galérii





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu