Na Vlčincoch v Žiline vznikne ulica Pražská, nové meno dostane aj námestie pred univerzitou


Foto: Na Vlčincoch v Žiline vznikne ulica Pražská, nové meno dostane aj námestie pred univerzitou
Galéria: 4 fotky

V Žiline pribudnú nové názvy ulíc, medzi nimi aj ulica Pražská na sídlisku Vlčince. Názvy ulíc schvaľuje Mestské zastupiteľstvo v Žiline, predtým o nich rokuje názvoslovná komisia pri mestskom úrade.

Nové názvy z ulíc vychádzajú z materiálu, o ktorom budú rokovať komisie pred zasadnutím zastupiteľstva. Pražská ulica na Vlčincoch vznikne na podnet investora realitného projektu Zelené Vlčince a zapadá do názvoslovia v najväčšej žilinskej mestskej časti. Ulica bude napojená na Obežnú ulicu, v jej okolí je napríklad Berlínska alebo Varšavská, ktoré rovnako odkazujú na hlavné mestá.

Okrem toho pribudne v Mojšovej Lúčke Furmanská cesta, ktorou pomenujú cestu od kaplnky - mosta pri Váhu až po katastrálne územie Stráňav. Na ceste sídlia tri firmy, práve na podnet jednej z nich má pribudnúť názov a uľahčiť tak doručovanie pošty a orientáciu zákazníkov.

Novovybudované námestie pri Žilinskej univerzite v Žiline dostane pomenovanie Univerzitné námestie, jeho dominantou je socha s názvom Pulzujúce srdce univerzity. Tá sa premietne aj do nového loga vzdelávacej inštitúcie. V Žilinskej lehote pribudne Dolová ulica. Pri budove Sloveny vznikne Park Carla Gustava Swenssona, pomenovaný po švédskom architektovi, stojacim za projektom parkových úprav okolo továrane. 


„Park na rohu Kysuckej a Športovej ulice pri bývalej súkenke by mohol niesť práve meno tohto architekta. Budúci rok má súkenka 130. výročie založenia - 1891 a toto by bolo pripomenutím si nielen výročia, ale pomenovaním parku by sa Žilina dostala do širšieho povedomia,“ uvádza materiál s tým, že v parku pribudne aj pamätník architektovi.

Nové názvy ulíc vznikajú v Žiline ruka v ruke s rozvojom mesta, v roku 2018 pribudli nové ulice v Budatíne, Brodne, Bytčici, Zádubní a na Hájiku aj Vlčincoch. Na Vlčincoch vtedy pribudol Dobšinského sad vo vnútrobloku rovnomennej ulice.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu