FOTO: V žilinskej nemocnici dnes zaočkovali prvých zdravotníkov proti koronavírusu


FOTO: V žilinskej nemocnici dnes zaočkovali prvých zdravotníkov proti koronavírusu
Galéria: 17 fotiek

V priestoroch novovytvoreného vakcinačného centra v hlavnej budove polikliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina (FNsP) boli dnes 5. januára 2021 zaočkovaní prví ľudia v krajskom meste Žilina. Jedno očkovanie trvá aj pre administratívny proces približne 5 minút. 

Prvými zaočkovanými proti SARS-CoV-2 v rámci Žiliny sú významní dlhoroční zdravotníci žilinskej nemocnice patriaci, ktorí zároveň patria do rizikovej skupiny. Ako prvý dostal vakcínu infektológ Igor Štúr. V najbližších dňoch bude zaočkovaných 120 zdravotníkov, predbežný záujem je na úrovni 600 zdravotníkov. 

„Korona priniesla do spoločnosti stovky mŕtvych, kolabujúce zdravotníctvo a stagnujúcu ekonomiku. My ako vedenie môžeme povedať, že nevidíme iné riešenie, ako veľkoplošné masívne testovanie, ktoré týmto dňom spúšťame aj v Žiline. Iná cesta niet, napriek tomu, čo sa objavuje na internete. Som rád, že je očkovanie dobrovoľné a pevne verím, že čo najširšia zdravotnícka obec aj verejnosť sa do očkovania zapojí,“ uviedol medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bizík.

Nemocnica bude pokračovať v očkovaní zdravotníkov v prvej línii, zdravotníkov nad 65 rokov a ďalších v súlade s Národnou stratégiou očkovania proti ochoreniu COVID-19 v podmienkach Slovenskej republiky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.


Zdravotníci, ktorí diagnostikujú, liečia a inak priamo a nepriamo zabezpečujú starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19 alebo ohrozené skupiny obyvateľov, sa už môžu registrovať na očkovani. Ministerstvo 2. januára zverejnilo formulár pre registráciu.

Aktuálne je na Slovensku 25 vakcinačných centier, v Žilinskom kraji je to okrem FNsP Žilina aj Univerzitná nemocnica Martin, Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok a Liptovská nemocnica s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši.

V priebehu týždňa sa spustí vakcinácia aj v ostatných krajských nemocniciach spadajúcich pod Žilinský samosprávny kraj - Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou v Dolnom Kubíne a Hornooravskej nemocnici s poliklinikou v Trstenej.   





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu