Separovať budú aj na Bratislavskej v Žiline, zástupcov rómskej komunity preškolili


Foto: Separovať budú aj na Bratislavskej v Žiline, zástupcov rómskej komunity preškolili
Galéria: 4 fotky
Foto: Iveta Martinková

Pred niekoľkými dňami sa uskutočnilo školenie piatich zástupcov komunity na Bratislavskej ulici v oblasti správneho separovania odpadu. Počas prvej fázy by malo začať separovať približne desať rodín, ich počty sa následne budú rozširovať. K rozšíreniu triedenia má pomôcť príklad dobrej praxe.

Školenie zorganizovali poslanci Iveta Martinková a Ľubomír Bechný s pomocou firmy NATUR-PACK, vďaka ktorej bolo bezplatné. V časti mesta na Bratislavskej ulici tak budú separovať odpad do oddelených vriec. Už v najbližších dňoch by mali obyvatelia obdržať farebné vrecia na každú z komodít, na ktorú ich preškolili - teda papier, sklo, kovy, plasty a tetrapaky. 

„Som presvedčená, že nikto z nás nechce žiť medzi odpadkami. Ak sa také niečo deje, existujú príčiny, ktoré môžu mať mnoho dôvodov vrátane apatie, frustrácie, nasledovania zlého príkladu iných či absencie vzdelania. V týchto prípadoch je potrebné pomôcť. Aktuálne sú na území v časti Bratislavskej ulice, kde žije prevaha rómskeho obyvateľstva, umiestnené len nádoby na zmesový komunálny odpad. Nič nám nebráni, aby sme vyvinuli snahu o vyššiu úroveň zberu odpadu,“ uviedla poslankyňa Martinková.


Piatich zástupcov komunity školila Alena Vajdová z neziskovej organizácie Deti čistej Zeme, pričom im vysvetlila všetky základné vzorce systému. V doterajšej praxi ešte neškolila občanov z rómskej komunity, avšak zároveň jedným dychom dodala, že takúto možnosť si chcela vždy vyskúšať.

O separovanie majú záujem aj samotní obyvatelia z komunity. Postupné zavádzanie triedenia vrecovou formou podporuje aj zmluvná zberná spoločnosť mesta Žilina T+T. Týmto krokom by sa zlepšovanie možnosti triedenia odpadov na Bratislavskej ulici nemalo končiť, práve naopak. Už budúci rok by mohli pridať aj kompostovanie:

„Teraz necháme novú situáciu takpovediac udomácniť. Mám informáciu od pána Olivera Baláža, že 80 percent občanov na tomto území chce mať čisto, čo je vynikajúce skóre. Preto verím, že sa postupne okruhy separujúcich rozšíria. Tiež na jar plánujeme urobiť školenie o kompostovaní a zabezpečiť do dvoch vnútroblokov územia dva kompostéry,“ doplnila Iveta Martinková. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu